Att miljöfrågorna är ett av de områden som seglat upp högt på den politiska dagordningen på det nationella planet har väl knappast någon kunnat undgå. Miljöfrågorna och jämställdhetsfrågorna fick också stort genomslag i valet till europaparlamentet som genomfördes för en dryg månad sedan.
Miljöfrågorna ligger däremot inte särskilt högt på den lokala dagordningen ute i våra kommuner. De hamnar ofta i bakgrunden för vård, skola och omsorg, vilket i sig inte är särskilt konstigt. Dessa områden tillhör ju kommunernas kärnuppdrag. Men miljöfrågorna borde ändå ha en given plats på den politiska dagordningen på den lokala nivån då insatser på kommunal nivå kan ge stora avtryck.
Det är därför lovvärt att Naturskyddsföreningen här i Piteå försöker lyfta intresset för miljöfrågorna på kommunal nivå genom att sätta fokus på frågorna genom den miljömärkning av kommunfullmäktigekandidaterna som man nu genomför inför höstens val. Alla politiker som står på någon av partiernas kommunfullmäktigelistor ges möjlighet att besvara en enkät från Naturskyddsföreningen. Enkäten omfattar tjugotvå frågor som alla har någon form av bäring på det lokala miljöarbete som utifrån Naturskyddsföreningens perspektiv borde genomföras i Piteå kommun. De svar som fullmäktigekandidaterna sedan ger på frågorna kommer att analyseras av Naturskyddsföreningen i Piteå och detta kommer sedan att elda fram till att föreningen miljömärker de politiker som man anser kommit upp till en tillräckligt hög nivå.
Enkäten är så utformad att den bygger på frågor av typen: ”Ställer du dig bakom att Norrbotniabanans byggstart sker inom närmaste mandatperioden” och ”Ställer du dig bakom att anta Naturvårdsverkets rekommendationer för Markbygden etapp 2”. Svarsalternativen är ”ja”, ”nej” och ”vet ej”. Svarsalternativens utformning ger således ingen som helst möjlighet till nyansering av svaret. Den bild som enkäten kommer att ge av politikerna riskerar därför att bli svart-vit. Det hade naturligtvis varit långt mycket bättre om hela gråskalan använts i svarsalternativen.
Många av de frågor som lyfts fram i det frågebatteri som Naturskyddsföreningen presenterar är konkreta och många ligger säkert en stor del av väljarna varmt om hjärtat. Det handlar om ekologisk och närproducerad mat i kommunens verksamheter, satsningar på cykeltrafiken, att sluta använda farliga kemikalier i skolor och förskolor samt att ta fram en plan för skydd och rekreation i tätortsnära skog. Andra frågor kan nog vara avsevärt mycket mer kontroversiella som att införa en bilfri innerstad i Piteå, att under kommande mandatperiod bygga en cykelväg mellan Piteå och Luleå och att införa flera köttfria dagar i veckan i kommunens skolor.
Att genomföra en miljömärkning av detta slag är därför på intet sätt okontroversiellt. Miljömärkningen i sig måste ses som en partsinlaga i miljödebatten från Naturskyddsföreningen. Urvalet av frågor som ställs färgas naturligtvis av den dagordning som föreningen vill sätta. Detta är naturligt eftersom detta i grunden handlar om påverkansarbete. Naturskyddsföreningen vill sätta fokus de frågor som man lyfter fram.
Även om enkätens utformning öppnar upp för kritik mot det resultat som kommer att presenterar i höst, och även om inte alla de områden som lyfts fram i enkäten inte lär kännas särskilt jordnära för pitebon i allmänhet, så är Naturskyddsföreningens initiativ mycket lovvärt. Miljöfrågorna är viktiga även ur ett lokalt perspektiv och de politiska partierna behöver ha en blåslampa efter sig för att ta frågorna på allvar. Och även om frågornas utformning är av sådan art att de miljömärkta politikerna lär bli lätträknade så har nog Naturskyddsföreningen ändå uppnått sitt syfte genom att få politikerna att tänka till. Detta är kanske en modell som fler intresseorganisationer borde ta efter.