Mikrobryggerier missgynnas

NÄRINGSLIV I norra Norrland finns idag 23 mikrobryggerier. Två av dessa finns i Norrbotten. Dessa norrländska mikrobryggerier riskerar nu att missgynnas av Systembolagets nya regler, som paradoxalt nog tagits fram för att underlätta för kunderna att få tag på öl från mikrobryggerier.

Mikrobryggerier i glesbygd som Nausta bryggeri i Slagnäs missgynnas av Systembolagets nya regler.	?

Mikrobryggerier i glesbygd som Nausta bryggeri i Slagnäs missgynnas av Systembolagets nya regler. ?

Foto: Nyheter i Norr

Piteå2014-07-25 00:05
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en tydlig trend gällande livsmedel idag och det är att intresset för lokala, närproducerade, varor ökar. Ökningen är dessutom mycket stor. Detta gör att intresset för att kunna erbjuda fler närproducerade varor hos detaljisterna. Detta gäller även för Systembolaget, som märker av ett stort intresse för lokalt producerade öl från så kallade mikrobryggerier.

Systembolaget har därför försökt förbättra möjligheterna för mikrobryggerierna att nå ut på marknaden. Det är naturligtvis positivt ur ett näringslivspolitiskt perspektiv. Förändringarna innebär att mikrobryggerierna kommer vara garanterade hyllplats för sina produkter på maximalt tio av Systembolagets butiker i stället för att som idag maximalt tre butiker. Det är helt klart ett steg i rätt riktning. Men tyvärr finns det en baksida med myntet, och som för det mesta är det kopplat till att beslut inte tar hänsyn till hur olika förutsättningar som råder i vårt avlånga land. Butikerna måste nämligen vara belägna högst tio mil från mikrobryggeriet.

I stora delar av Sverige utgör denna begränsning inget större hinder, men för mikrobryggerier belägna i glesbygd uppstår genast problem. Ta bara Nausta bryggeri i Slagnäs i Arjeplogs kommun. Inom en radie på tio mil finns absolut inte tio butiker. Förvisso kommer man att nå ut till någon fler butik eftersom det åtminstone finns fyra butiker inom det avstånd som gäller. Värre är det för mikrobryggeriet i Funäsdalen. Där blir nog effekten till och med den att man får hyllplats i färre än de tre butiker de är garanterade idag. För Gäddede källarbryggeri är förslaget ren katastrof eftersom man har tretton mil till närmaste Systembolag.

En annan förändring som föreslås är att reglerna för att få ingå i Systembolagets beställningssortiment ska ändras. I dagsläget får mikrobryggerier som vill finnas med i beställningssortimentet välja en av de närmaste butikerna som får ansvara för distributionen till övriga landet. Från och med den första september ska i stället det enskilda bryggeriet bekosta transporten till centraldepån i Örebro. Att transporten ska bekostas av producenten är i sig inget konstigt, men nog borde Systembolaget kunna ha fler än depå som bryggerierna skulle kunna leverera till så att systemet blev något mer kostnadsneutralt.

Systembolagets nya regler för mikrobryggerierna är tyvärr ytterligare ett exempel på att förutsättningarna för näringsverksamhet i glesbygd glöms bort i beslutsfattandet. Norra Norrlands inland är tyvärr alltför ofta en vit fläck på kartan när man utformar olika former av regelverk. Skillnaden mellan glesbygd i norra Norrland och glesbygd längre söderut i landet är de stora avstånden här uppe. För visst finns det glesbygd på andra håll, men då finns nödvändig service och infrastruktur avsevärt mycket närmare.

Det minsta Systembolaget kan göra är att ta bort avståndsbegränsningen gällande avståndet till de tio butiker mikrobryggerierna kan få hyllplats på. Det skulle åtminstone ge mikrobryggerier i glesbygd samma grundtillträde till marknaden som mer centralt belägna mikrobryggerier. Sedan borde man också se över regelverket för tillträdet till beställningssortimentet, vilket inte med nödvändighet behöver betyda att regelverket ska se ut precis som idag. Men så länge Systembolaget har monopol måste man också se till att konsumenterna har möjlighet att få tillgång till mikrobryggeriernas produkter. Då kan man inte ha ett regelverk som stänger vissa producenter ute.

Läs mer om