Mer värt satsa på förskolan

JÄMSTÄLLDHET För många småbarnsföräldrar med arbetstider som inte följer kontorstid är livet ett pusslande. Den förändring av livsmönster som skett i vårt samhälle gör detta pussel än svårare. Många bor långt från släktingar. Många mor- och farföräldrar lever aktiva liv och kan inte alltid ställa upp som barnvakter. Sammantaget gör detta förskolan allt viktigare.

För småbarnsföräldrar med obekväma arbetstider kan barnomsorg på kvällar, nätter och helger vara en förutsättning för att de ska kunna arbeta.

För småbarnsföräldrar med obekväma arbetstider kan barnomsorg på kvällar, nätter och helger vara en förutsättning för att de ska kunna arbeta.

Foto: Alf Pergeman/Scanpix

Piteå2011-05-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När man lyssnar till företrädare för regeringen känns det ibland som om svaret på alla livsproblem är jobbskatteavdrag. Även för sönderstressade småbarnsföräldrar som har svårt att få vardagen att gå ihop är jobbskatteavdragen och andra skattesänkningar saliggörande. Men det finns annat som är mer värt än nya skattesänkningar.

En satsning på en förskola som är bättre anpassad utifrån de livsvillkor som många av dagens småbarnsföräldrar lever under vore välkommet. För visst är det konstigt att inte samhället förmått anpassa förskolans öppettider utifrån dessa nya levnadsmönster. Allt fler serviceinrättningar håller öppet sent på kvällarna, och i dessa verksamheter jobbar människor som kan ha behov av förskoleplats på kvällar och helger. Men detta förmår inte alla Sveriges kommuner leverera idag.

Samtidigt talas det så varmt om arbetslinjen och att alla ska göra rätt för sig. Då och då lyckas regeringsföreträdare också komma ihåg att tala om värdet av ett jämställt arbetsliv och ett jämställt samhälle. Men man verkar då glömma alla de ensamstående föräldrar för vilka avsaknaden av förskoleplats på obekväm arbetstid kanske hindrar dem från att ta ett jobb, eller gå upp i arbetstid på det jobb man har.

Det finns också tydliga köns- och klassaspekter på detta problem. Arbete på obekväm arbetstid är betydligt vanligare inom LO-kollektivet än inom akademikerkollektivet. Endast var tionde akademiker arbetar på obekväm arbetstid medan hälften av kvinnorna inom LO-kollektivet och en tredjedel av männen har arbeten med obekväma arbetstider.

Många gånger sägs det att småbarnsföräldrar har möjlighet att gå ner i arbetstid för att klara livspusslet. Men då gäller det att du har råd att ner i lön också. Sedan måste målet vara att ingen ska tvingas till ofrivilligt deltidsarbete för att man inte får barnomsorg på obekväm arbetstid. Det rimmar också illa med den arbetslinje i den tappning den predikas från borgerligt håll.

Satsningar på en väl fungerande förskoleverksamhet är en av de viktigaste arbetsmarknadspolitiska åtgärder som gjorts i Sverige. Utbyggnaden av förskolan gjorde det möjligt för kvinnorna att komma ut på arbetsmarknaden på ett helt annat sätt än tidigare. Nu är det dags att ta nästa steg i utvecklingen så att förskolan kan möta de förändringar som skett i samhället under de senaste decennierna.

Socialdemokraterna bör därför göra en ordentlig satsning på förskolan så att såväl tillgänglighet som kvalitet kan öka. Med mindre barngrupper och högre personaltäthet kommer kvaliteten att öka. Det är en investering i framtiden. Genom att lägga en god grund för lärandet i förskolan kan resultaten högre upp i skolsystemet också förbättras. Kombinera detta med tillgång till barnomsorg på kvällar, nätter och helger så blir satsningen komplett. Då underlättar vi småbarnsföräldrarnas livspussel. Det är mer värt än ett femte jobbskatteavdrag.

Läs mer om