Att skolan och vården är två av de områden som väljarna sätter högst på den politiska dagordningen är väl känt. I den undersökning som opinionsinstitutet Novus presenterade i fredags ligger sjukvården kvar som den viktigaste frågan medan skolan halkat ner till tredjeplats efter jobben som numera klättrat upp på andra platsen. Glädjande nog bedömer väljarna numera att Socialdemokraterna har högsta trovärdigheten på samtliga dessa tre områden.
Utifrån frågornas betydelse känns det tryggt när partiledningen nu under den senaste veckan presenterat de viktigaste utspelen på sjukvårds- och utbildningsområdet. Totalt omfattar den socialdemokratiska höstbudgeten 6,5 miljarder kronor i satsningar på dessa två områden. Två miljarder till sjukvården och fyra och en halv miljard till utbildningsområdet. Prioriteringen är tydlig, liksom ideologin bakom den prioritering som görs. Människors behov ska sättas i första rummet och möjligheterna för den enskilde, oavsett om man är patient eller elev, att få den vård och det stöd man behöver ska stå i fokus.
På sjukvårdsområdet är utgångspunkten för de socialdemokratiska satsningarna att mer tid för vård ska skapas genom att mer personal ska finnas att tillgå i sjukvården, och mer tid till vård leder till högre kvalitet. Utifrån detta väljer Socialdemokraterna att satsa två miljarder kronor i form av riktade medel till personalförstärkningar inom vården. Målet är att utveckla sjukvården så att personalen kan utföra sitt jobb på ett säkert sätt så att patienterna kan känna sig trygga med den vård som ges. Mer händer i vården kommer också att ge en bättre arbetsmiljö vilket i sin tur förhoppningsvis också leder till att sjukvårdsyrkenas attraktivitet höjs. Vid sidan av personalförstärkningar lyfts en minskad administration fram som ett sätt att frigöra mer vårdtid. Partiet föreslår därför att en nationell vårdrevision ska genomföras i syfte att kartlägga möjligheter till minskad och effektiviserad vårdadministration.
Socialdemokraterna lyfter särskilt fram vården av svårt sjuka äldre som ett område där förbättringar måste ske. Dagens situation där många äldre skickas fram och tillbaka mellan sin bostad, primärvården, akutmottagningar och sjukhusvården måste ersättas av en vård där den äldres behov står i första rummet. Kommuner och landsting måste därför samordna vården av svårt sjuka, och ofta multisjuka, äldre på ett helt annat sätt än vad som görs idag.
På skolområdet består den socialdemokratiska huvudsatsningen i att minska klasstorlekarna under barnens första skolår samt att förstärka stödinsatserna under dessa tidiga skolår genom att tusen nya speciallärare och specialpedagoger ska anställas. Till minskade klasser och förstärkt stöd avsätts 2,6 miljarder kronor. Som ett led i de tidiga insatserna kommer också tusen nya utbildningsplatser för förskollärare att tillskapas årligen. För att höja läraryrkets status tillskjuter S en miljard kronor till insatser som stärker läraryrket och dess status. Som ett led i detta avser partiet också minska lärarnas administration för att frigöra mer tid för lärarnas huvuduppdrag – att leda elevernas lärande. Utöver detta satsas 399 miljoner kronor på att förbättra likvärdigheten i den svenska skolan så att alla elever får bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen. Även på utbildningsområdet står brukarnas, det vill säga elevernas, behov i fokus för den förda politiken.
Genom de förslag som S nu presenterat står det nu klart att den socialdemokratiska politiken ställer människan i fokus för politiken. Det känns både upplyftande och tryggt.