"Arjeplogs filmfestival är kanske Sveriges minsta filmfestival, men den är en av världens finaste!"
Orden ovan är hämtade från Maria Lundqvist, en av Sveriges mest hyllade skådespelerskor. Maria, som är festivalens egen ambassadör, är en av alla de människor som brinner för Arjeplogs filmfestival och som gör den till den framgångsaga som den är. Men i början var det få som trodde att projektet med att anordna en filmfestival skulle landa på det fantastiska sätt det gjort. Mycket av detta handlar om en brinnande övertygelse för det man gör, och att man vågat utveckla en egen nisch som gör festivalen unik, och därmed också attraktiv.
Det unika med filmfestivalen i Arjeplog är nämligen att publik, skådespelare, regissörer, producenter och filmfolk kan mötas i ett nära samtal kring de frågor om tro, livsåskådning och filosofi som väcks inom oss när man ser på film.
Att det är något speciellt med Arjeplogs filmfestival behöver man inte hysa tvivel om. När en så liten filmfestival långt uppe i Lapplands inland lyckas locka så namnkunniga namn som Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Cecilia Nilsson, Kajsa Ernst, Rolf Lassgård, Per Ragnar, Sofia Ledarp, Samuel Fröler, Göran Ragnerstam, Richard Hobert och Lasse Åberg så måste det helt enkelt vara något speciellt.
Betydelsen av kulturhändelser som Arjeplogs Filmfestival kan nästan inte mätas. Det bidrar till att skapa ett livsrum i samhället som berikar människor själsliga utveckling och bidrar till att människors livskvalitet ökar. Festivalen är en mycket viktig del i kulturlivet i Arjeplog och skänker inspiration till såväl andra kulturskapare som kulturkonsumenter och visar att det är möjligt att göra avtryck även om man bor och verkar i lilla Arjeplog.
Arjeplogs filmfestival har inte bara ett kulturellt värde, utan värdet av festivalen är långt mycket större. Arjeplogs filmfestival är också ett fantastiskt fönster mot omvärlden som ger möjlighet att visa upp allt det goda och värdefulla som Arjeplog har att erbjuda omvärlden. De upplevelser som besökarna får i samband med filmfestivalen får inte underskattas. De blir på så sätt ambassadörer för orten och sprider positiva berättelser som denna lilla ort i norr till människor i sin närhet. Bättre marknadsföring kan en ort knappast få.
I en ledare för något år sedan skrev jag: "Film, och kultur i andra former, är framtidsnäringar att satsa på. Näringen växer så det knakar och bidrar inte bara med pengar och arbetstillfällen. Det mentala tillskottet är minst lika viktigt då det stimulerar kreativitet och mod och kan stimulera utvecklingen på andra områden. Inte minst viktigt är det bidrag som exempelvis Arjeplogs filmfestival ger till människors självbild. Det stärker självkänslan och får människor att vara stolta för det vi har och kan erbjuda." De orden gäller än.
Det är viktigt att komma ihåg att satsningar på kultur är en investering i framtiden. Tyvärr har alltför många beslutsfattare svårt att se och ta till sig detta.
Kulturen ses ofta som en icke-tvingande verksamhet som bara står som en minuspost i budget. Kulturen får därför ofta stryka på foten tidigt när det behöver sparas. Det om något är att bita sig själv i foten. Utan kultur blir ett samhälle fattigt, och andefattiga samhällen lockar inte människor till sig. Vill man vara ett samhälle med stor attraktionskraft är kulturen en av framgångsfaktorerna, och vill man bli en vinnare så måste man vara attraktiv.
Så enkelt är det att motivera satsningar på kulturen.