Ingen lämnas oberörd efter starka men stillsamma scener i dokumentären ’Älska mig för den jag är’ när den folkkära artisten Josefin Nilssons syster Marie berättar om det våld Josefin utsattes för av en tidigare pojkvän, tillika förövare. Men vi borde bli mer upprörda.
Vi borde kräva politisk förändring. Män från alla samhällsgrupper dygnet runt utsätter kvinnor för olika former av våld, ett våld som förstör livet för kvinnorna.
En undersökning om könsbaserat våld från 2014 visar att en av tre kvinnor har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld sedan hon var femton år.
Enligt färsk statistik från Brå mördades dessutom 22 kvinnor av en partner i Sverige förra året. Samtidigt görs det långtifrån tillräckliga politiska åtgärder för att förebygga våldet. Vi måste börja prata om hur män ska sluta våldta, tafsa, hota och slå kvinnor. Det måste vara slut på kvinnors självförsvar och dags för manligt egenansvar.
Som gotlänning växte jag upp med att sjunga Josefin Nilssons sånger. När jag 2015 läste i gotländska medier att Josefin tampats med depressioner, hade mycket värk i ryggen och samtidigt berättade om destruktiva relationer började jag misstänka att det hade kopplingar till en mans våld mot henne. Strax därefter dog hon.
Men vi måste förstå att detta är en mycket större fråga än att en skådespelare på nationalscenen Dramaten använder psykiskt och fysiskt våld mot sin flickvän. Genom forskningsstudier vet vi att psykiskt, fysiskt, materiellt, ekonomiskt och sexuellt våld får långtgående konsekvenser i den utsatta kvinnans liv.
Kvinnan i fråga tvingas ofta vara sjukskriven på grund av psykisk ohälsa och missbruk. Förutom att det är ovärdigt vårt moderna samhälle att kvinnor tvingas till ohälsa innebär det också enorma samhällsekonomiska förluster, hela 43 miljarder kronor årligen enligt European Institute for Gender Equality.
Olga Persson, Generalsekreterare för Unizon, sade häromdagen i en intervju att kvinnojourerna har haft #metoo i fyrtio år. 2018 ökade dessutom antalet stödkontakter som kvinnojourerna haft med kvinnor som upplevt våld från män till 108 000. Och sanningen är att kvinnors berättelser om mäns våld mot kvinnor inte kommer att upphöra förrän män slutar begå övergrepp mot kvinnor.
Tyvärr skyddar män andra män som begår övergrepp. Även samhället skyddar männen. Bland annat genom att våldet urskuldas inom socialtjänsten som en vanlig skilsmässokonflikt, att media porträtterar våldet som ett relationsdrama och att det i princip råder straffrihet för mäns sexuella och fysiska våld mot kvinnor. Vi vet också att våldet ökar när kvinnan lämnar den våldsamma mannen, något som borde få samhället att agera direkt.
Det är dags för män att fatta att mäns våld mot kvinnor inte är ett kvinnoproblem. Det är ett mansproblem. Det är män som måste förändra sig. Många män har de senaste åren börjat fatta att de behöver bli medvetna om sina känslor och beteenden men vi har precis börjat en lång resa mot att fler män ska ta egenansvar.
En hel del politiska åtgärder har vidtagits de senaste åren, bland annat samtyckeslagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 som ger rättsväsendet möjlighet att fälla fler förövare för våldtäkt och leda till en normförändring genom att män ska fatta var gränsen går mellan sex och ett sexuellt övergrepp. 1998 infördes brottet grov kvinnofridskränkning i brottsbalken. Det innebär att flera enskilda straffbara handlingar tillsammans kan utgöra ett grovt brott.
Det är dags att politiker på alla nivåer vidtar kraftfulla nödvändiga våldspreventiva åtgärder för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnojourerna har förslagen, lyssna på dem. Det är dags för män att fatta att det är slut på kvinnors självförsvar, det är dags för mäns egenansvar! Det skulle hela samhället vinna på.