Måtte Borg inte inta EU-borgen

EU-KOMMISSIONEN Efter att den maltesiske EU-kommissionären John Dalli avgick/tvingades avgå har nu Malta lanserat den tidigare ultrakonservative utrikesministern Tonio Borg som ny kommissionär för hälsofrågor. Igår utfrågades han av EU-parlamentet som senare i höst ska avgöra om han kan godkännas som ny kommissionär.

Nomineringen av Maltas utrikesminister Tonio Borg till ny EU- kommissionär väcker heta känslor.

Nomineringen av Maltas utrikesminister Tonio Borg till ny EU- kommissionär väcker heta känslor.

Foto: Mary Altaffer

Piteå2012-11-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att EU-kommissionens nye kommissionär ska komma från Malta är med dagens regelverk en självklarhet då den tidigare kommissionären var maltes. Men detta innebär inte att det är en intern maltesisk fråga att utse ny kommissionär. Kommissionären är nämligen inte en företrädare för landet i kommissionen trots att personen nominerats av hemlandet. Varje enskild ledamot av kommissionen representerar i stället EU som helhet och ska företräda organisationen i varje läge.

Det är i ljuset av detta som den maltesiska nomineringen av den tidigare utrikesministern Tonio Borg blir så problematisk. Borg är nämligen en mycket ultrakonservativ person. Under sin tid som utrikesminister, vice premiärminister och partiledare för Nationalistiska partiet har han gett uttryck för åsikter som närmast får en att bli mörkrädd.

Tonio Borg tillhörde exempelvis de elva parlamentsledamöter i det maltesiska parlamentet som röstade mot förslaget att det skulle bli lagligt att skilja sig på Malta. Detta trots att en folket i en folkomröstning röstat för legalisering av skilsmässor. Problemet ligger inte i att Borg är motståndare till skilsmässor, utan främst i hans inställning till hur man som politiker ska hantera en demokratisk institution som en folkomröstning. Tonio Borg valde att sätta sig över folkviljan. Tur bara att det var tio till som gjorde som han. Nu följde parlamentet tack och lovet folkviljan.

Detta är trots allt ett av de lindrigare exemplen på vad mörkermannen Borg tagit sig till som politiker. Han är en ivrig försvarare av det maltesiska förbudet mot aborter och har kämpat för att detta också ska skrivas in i grundlagen så att inte någon domstol ska få för sig att överpröva förbudet rättsligt. Borg vill också skärpa fängelsestraffen för den som genomgått eller utfört en abort. Den maltesiske kommissionärskandidaten tycker dessutom att man som en extra säkerhetsåtgärd ska begränsa gravida kvinnors möjligheter att åka utomlands under graviditeten så att de inte har möjlighet att genomgå en abort utomlands.

Andra exempel på Borgs politik är att han tycker att ingångna partnerskap/äktenskap mellan samkönade par med automatik ska upplösas om de väljer att flytta till Malta. Inte heller ska samkönade par ha samma sociala rättigheter som samkönade par. Inte heller ska samkönade få ärva varandra. Ogifta heterosexuella par ska inte heller omfattas av samma skydd som gifta par. Och barnlösa kvinnor som skaffar barn med donerade ägg ska dömas till fängelsestraff.

All heder åt den folkpartistiska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som ställt sig i spetsen för motståndet mot ett godkännande av Borg som EU-kommissionär. Tack och lov är de svenska socialdemokratiska parlamentarikerna inne på samma linje som Wikström. De två parlamentarikerna Åsa Westlund och Anna Hedh säger i en gemensam kommentar: "Vi har varit med och stoppat två tilltänkta kommissionärer tidigare och vi är fullt beredda att göra det en tredje gång. Tonio Borgs åsikter är inte lämpliga för en kommissionär med ansvar för människors hälsa"
Beskedet är tydligt och rakt. Ska man bli kommissionär måste man ställa upp på alla människors lika värde. Annars passar man inte för uppdraget. Vi får därför verkligen hoppas att Tonio Borg inte får inta EU-borgen med sina åsikter.

Läs mer om