Mat en viktig del av livet

Piteå2011-08-10 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gå på restaurang är förhoppningsvis förknippat med spännande maträtter och trevlig samvaro. Jag måste erkänna att jag är en usel kock men mat är en viktig del av livet och förtjänar att diskuteras.

Under politikerveckan i Visby, Almedalsveckan, medverkade jag och HRF:s (hotell- och restaurangfacket) ordförande Ella Niia i paneldebatten "Toast Skagen - en räkmacka in i arbetslivet, sänkt restaurangmoms som en jobbskapande åtgärd" anordnat av arbetsgivarna. Budskapet var att en sänkt restaurangmoms skulle kunna ge 10 000 nya arbetstillfällen, arbeten som troligen skulle gå till unga och invandrare. Det kan nog stämma att många unga och invandrare börjar sin yrkeskarriär inom hotell- och restaurangbranschen men att en sänkt restaurangmoms med cirka tio procent skulle skapa 10 000 nya arbeten och samtidigt ge en kraftig prissänkning av en Toast Skagen är ytterst tveksamt. Enligt riksdagens utredningstjänst skulle en sänkning av restaurangmomsen ge ungefär 3 000 jobb i restaurangnäringen. Visst skulle det vara trevligt! Men samma summa pengar skulle ge 9 000 nya lärartjänster.

Använder jag momssänkningen till att sänka priset på en lunch så blir den i bästa fall sju-åtta kronor billigare och en middag skulle bli trettio-fyrtio kronor billigare. Skulle det göra att du går ut och äter mat på restaurang oftare?

Jag personligen tror att det är mer rimligt, som en av deltagarna i paneldebatten uttryckte det, en sänkning skulle ge bättre ekonomiska marginaler för hotellen och restaurangerna.

Det kan vi se exempel på när den borgerliga regeringen tidigare genomförde en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Den sänkningen har inte haft någon större inverkan på ungas chanser till arbete och den har inte sänkt priset på att äta ute. Sänkningen har däremot gett ett företag som McDonald’s ett rejält tillskott i kassan.

Ungdomsarbetslösheten är svår och kräver samhällets insatser, men samtidigt undrar jag, hur lågt är vi egentligen beredda att värdera ungas arbetsinsatser från samhällets sida? Förutom de ogenomtänkta förslagen och besluten från den borgerliga regeringen, så vill Svenska Näringsliv att LAS (lagen om anställningsskyddet) ska försämras för alla löntagare, för det kommer enligt arbetsgivarna att ge unga och invandrare arbete. Nej, receptet för att lösa ungdomsarbetslösheten är inte försämrade villkor för de anställda. Jag tror att lösningen är att satsa på en aktiv arbetsmarknadspolitik som innehåller utbildning och ett aktivt lärande genom hela arbetslivet. Dessutom behövs det schyssta villkor med bland annat vettiga arbetstider, vi lever i ett 24-timmars samhälle där det ställs höga krav på den enskilde att få arbetsliv och fritid att hänga ihop. Tiden på arbetet och tiden till annat i livet måste vara möjligt!

Momsen är en del i skattebasen och den gör så att vi kan betala för vårt gemensamma, såsom vägarna, förskolan, biblioteken, skolan och äldreomsorgen.

Politik är att välja och måste jag välja mellan en lite billigare Toast Skagen eller fler lärare, så väljer jag det senare. Ett välfärdssamhälle byggs inte med att alla skatter till varje pris ska sänkas, utan att vi gemensamt använder våra skattepengar solidariskt och bygger för framtiden.

Läs mer om