Måste en politiker verkligen tåla allt?

DEMOKRATI Brottsförebyggande rådet, BRÅ, publicerade häromdagen en undersökning som visar att var sjätte ledamot i riksdagen, landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige har varit utsatt för hot, våld eller trakasserier under det senaste året. Tre procent av de utsatta har valt att lämna sina uppdrag.

De två kommunalråden i Piteå, Helena Stenberg och Peter Roslund, har båda fått uppleva den alltmer hårdnande verklighet som förtroendevalda möter i dag. (Arkivbild)

De två kommunalråden i Piteå, Helena Stenberg och Peter Roslund, har båda fått uppleva den alltmer hårdnande verklighet som förtroendevalda möter i dag. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2012-12-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I uppdraget som förtroendevald politiker ligger inbyggt att man är utsatt för kritik och frågor från medborgarna. Det ska man som förtroendevald tåla. Men den undersökning som BRÅ nu publicerat visar på en skrämmande bild. En verklighet där den granskning och kritik som politiker ska möta i stället har övergått till hot, våld och trakasserier.

Var sjätte förtroendevald som svarat i BRÅ:s undersökning uppger att de under det senaste året blivit utsatta för våld, hot eller trakasserier. För tre procent av de drabbade har upplevelsen varit så obehaglig att man valt att lämna sina uppdrag. Lika många anger att detta kommit att påverka dem i sitt beslutsfattande. Detta är ett allvarligt hot mot demokratin.

De flesta av de drabbade utsätts för hotfulla situationer eller trakasserier, men hela tjugosex förtroendevalda har under det senaste året polisanmält att de blivit misshandlade. Tyvärr finns det säkert ett mörkertal dessutom. I undersökningen anger endast tretton procent har valt att polisanmäla händelserna. Anledningarna till att de avstår är skilda men cirka var fjärde anger att de inte tror att en polisanmälan skulle leda någon vart.

Många av de händelser som de förtroendevalda drabbas av är enskilda händelser kopplade till enskilda individer, men de organiserade hoten mot de förtroendevalda ökar. Ett exempel är den utmaning som gick ut på sajten Avpixlat som manade läsarna att söka upp "sjuklöverpolitiker, journalister och övriga medlemmar av den självutnämnda PK-eliten". (PK=politiskt korrekt red. anm.) Uppmaningen gick ut på att läsarna skulle söka upp dessa personer, provocera fram reaktioner, filma när dessa personer tar sig en öl efter jobbet, eller konfrontera dessa när de står i kön på matvaruaffären eller hämtar sina barn på förskolan.

Uppmaningar som dessa syftar således till att skapa en verklighet för förtroendevalda och andra samhällsföreträdare där man påtagligt ska känna att de ställningstagande man gör kan resultera i obehagliga situationer. Målet kan enbart vara att skrämma bort från människor från samhällsengagemang.

Varje hot, varje trakasseri och varje våldsituation som drabbar en förtroendevald politiker kommer att innebära att tröskeln in till ett samhälleligt engagemang blir högre. Vår demokrati bygger på alla dessa engagerade samhällsmedborgare som är beredda att verka i demokratins tjänst, som är beredda att ta plats i en folkvald församling och är villiga att ta debatten om hur vårt samhälle ska byggas.

Hur går det med vårt demokratiska samhällsbygge om människor skräms bort från engagemang och allt färre vill engagera sig eftersom man inte är beredd att utsätta sig själv, och sina närstående, för risken att utsättas för våld, hot eller trakasserier.

Måste en förtroendevald politiker vara beredd att tåla våld, hot och trakasserier för sitt samhällsengagemangs skull. Absolut inte. Därför måste såväl staten, landstingen, kommunerna som de politiska partierna ta sitt ansvar och se till att ge de förtroendevalda det stöd och det skydd som de behöver för att kunna verka. Men det får inte stanna därvid.

Alldenstund vi medborgare inte tillräckligt starkt visar vår avsky mot de krafter som vill slå undan fötterna för vårt demokratiska styre kommer dessa åtgärder inte räcka till. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och slåss för demokratins grundvärderingar. För då kan de goda krafterna segra.

Läs mer om