Märkligt om en märklig bok

Piteå2006-02-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Människor, som kan flyga, när de smort in sig i salva. En sotsvart katt, som kan prata och skjuta med pistol. En professor i magi, Satan själv, som arrangerar en bal, där döda mördare och skurkar deltar. En författare, som skriver en roman om en Pontius Pilatus, som har samvetskval över domen mot Jesus. Och så reflexioner över livet.

Det är några av ingredienserna i Mikhail Bulgakovs groteskt-fantastiska roman "Mästaren och Margarita", skriven på 1930-talet men publicerad först 1966-1967.

Skulle särskilt många i Sverige se en vuxenfilm baserad på en sådan roman? Knappast. Men i Ryssland har det nu gjorts en filmserie kring boken. Den visades på rysk tv vid nyårstid.

Jag hade då tillfälle att se några avsnitt tillsammans med ryssar. Alla var, till min förvåning, väldigt intresserade.



Efter andra avsnittet frågar jag hur man kan förklara detta. Någon menar att flera av de absurda figurerna och episoderna i sig är intressanta, men intressanta också därför att de skapades under 1930-talet, då all experimentell kultur bannlysts och "socialistisk realism" påbjudits av Stalin.

En annan i sällskapet påpekar att böcker som var förbjudna under sovjettiden kan lära en något om hur det var då och alltid väcker intresse ungefär som avslöjanden om hemska tilldragelser, som hölls hemliga för vanligt folk.



Jag nöjer mig inte med de förklaringarna utan frågar vad filmserien ger människorna i Ryssland i deras tillvaro vid årsskiftet 2005-2006.

"Mästaren och Margarita", svarar då lite dröjande en kvinna i sällskapet, "handlar ju inte bara om fantastiska egendomligheter. Den handlar också om frågor om vad som är rätt och fel, om vad som är ont och gott. Under 1930-talet sades det att vårt land var på väg mot en lysande framtid, men det blev den brutalaste perioden i vår historia. Nu sägs det också att vi går framåt. Men hur är det? Går vi mot det goda, rättfärdiga eller mot det onda, orättfärdiga? Kanske står det och väger hos oss nu. Boken och filmen kan ge anledning att fundera över det."



Så kommer samtalet in på aktuella frågor. President Putin är ständigt i tv.

Men han intervjuas inte utan intervjuar själv sina ministrar eller håller tal till dem, andäktigt lyssnande som välartade skolpojkar. Blir Putin för stark? Och hur rättfärdig är politiken gentemot Ukraina beträffande gasförsörjningen?

Alla håller visserligen på den ryska ståndpunkten, men man vet ändå aldrig, tycks mina kompisar framför tv:n försiktigtvis mena.
Läs mer om