Männen hade aldrig behövt protestera

Piteå2010-06-05 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
På nationaldagen går Arjeplogs kvinnor man ur huse för att tåga. Och det är inte i något nationaldagståg de tänker marschera, utan nu handlar det om att protestera mot förändringar i mammografiverksamheten. Den mobila mammografienheten kommer inte att besöka Arjeplog längre, utan Arjeplogs kvinnor kommer att få åka till Arvidsjaur för att få sina undersökningar gjorda. Nu är det nog många av er som bor vid kusten som ryggradsmässigt tänker att det var väl ändå inte så farligt. Det är ju så sällan man gör sådana undersökningar. Förvisso, men ändå. Vi betalar lika mycket i landstingsskatt som ni.
Tanken med en mobil enhet var ju ändå att man skulle bedriva verksamheten å ett effektivt sätt, och att just mammografiverksamheten är en sådan verksamhet som kan bedrivas löpandebandmässigt under korta perioder då man kan beta av hela patientunderlaget. Detta på ett sätt som är rationellt både ur landstingets perspektiv och ur patientens perspektiv.
Från division diagnostik anger man som skäl för förändringen att det är få kvinnor som kallas och att det även finns praktiska problem med uppställningen i Arjeplog. Bodil Sundbom, chef på mammografienheten på Sunderby sjukhus, säger till PT i torsdagens tidning: "Vi har gjort en översyn av verksamheten och på ställen där få kvinnor kallas, har vi valt att bjuda in dem på större orter. I Vittangi har vi redan infört det här. Kvinnorna där får åka till Kiruna och det visade sig att det inte var de som hade längst att åka som tyckte det var värst." Vittangikvinnorna blev i alla fall kallade till mammografi i den egna kommunen. Att man inte kan åka runt i kommunerna är en sak.

Men det som är det riktigt intressanta är när man börjar fundera på detta ur perspektivet jämställd vård. Nu är det inte så att jag tror att man har suttit och tänkt att det här handlar om kvinnor så det är inte så viktigt. Nej, jag tror problemet ligger betydligt djupare än så. Om det här hade handlat om en typiskt manlig verksamhet så hade problemen aldrig uppstått. De hade löst sig själva på vägen. Tanken på att upphöra med verksamheten i stället för att se till att det funkar hade aldrig ens poppat upp. Ojämställdhetens osynliga mekanismer fungerar nämligen så. Det är det omedvetna som styr.

Det är nog många av er därute som fortfarande tycker att Arjeplogs kvinnor enbart är gnälliga. Men då vet ni inte hur kollektivtrafiken fungerar. Att åka fram och tillbaka till Arvidsjaur är minst ett halvdagsprojekt, om det stämmer bra med undersökningstiden. En mammografiundersökning ska tydligen inte heller berättiga till att åka med i komfortbussen utan du får stå för resan själv. Stämmer det så innebär detta att landstinget vältrar över kostnader på den enskilde. Man sparar pengar på att inte åka upp till Arjeplog och de kvinnor som nu måste åka till Arvidsjaur får stå för resa och ledighet från jobbet.

Visst är det så att det måste göras prioriteringar i vården så att resurserna går till dem som är svårast sjuka och att "friska patienter" får acceptera vissa försämringar. Men det som jag inte får att gå ihop är att det handlar om en mobil verksamhet som på rationella grunder gjorts mobil för att verksamheten kan bedrivas mest effektivt just mobilt. Varför ska man då göra verksamheten semimobil?
Sedan är det bara att hoppas att Arjeplogs män inser att detta inte är en fråga bara för Arjeplogs kvinnor, utan att även männen går man ur huse för att protestera.
Kvinnorna behöver ert stöd!
Läs mer om