Maktskifte när rödgröna tar över

SKL Höstens val var på många sätt ett katastrofval på riksnivå. Detta gjorde att framgångarna i kommun- och landstingsvalet kom i skymundan. Dessa framgångar leder i vår fram till maktskifte i organisationen Sveriges kommuner och landsting då de rödgröna får majoritet på kongressen.

Efter ett starkt rödgrönt val på kommun- och landstingsnivå får nu moderaten Anders Knape lämna ordförandeposten i Sveriges kommuner och landsting.

Efter ett starkt rödgrönt val på kommun- och landstingsnivå får nu moderaten Anders Knape lämna ordförandeposten i Sveriges kommuner och landsting.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Piteå2011-01-10 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) är en intresseorganisation där Sveriges alla kommuner och landsting är medlemmar vars största styrka ligger i att den fungerar som motpart till regeringen i många frågor. Den formella makten ä liten, men då organisationen har mycket stort inflytande över hur kommuner och landsting agerar i olika frågor är det ändå en maktfaktor i svenskt samhällsliv. Men SKL har också en betydande stab med experter på olika områden och är därigenom en mycket tung remissinstans i olika frågor. Det är därför inte ointressant vem som har makten i Sveriges kommuner och landsting.

Efter valet 2006 kom det närmast som en kalldusch när också majoriteten i SKL gick förlorad och moderaten Anders Knape valdes till ordförande efter socialdemokraten Ilmar Reepalu. På samma sätt är nu den psykologiska betydelsen av det rödgröna maktövertagandet större än man kan tro. Det ger socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker ny råg i ryggen och stärkt självkänsla. Men det ger också socialdemokraterna och de övriga rödgröna partierna ett stärkt inflytande över de frågor som ligger de svenska väljarna närmast hjärtat, det vill säga välfärdsfrågorna.

Forskaren Stefan Svallfors vid Umeå, specilaliserad på välfärdsforskning, har genom sin forskning kunnat visa att svenskarnas försvar av den svenska välfärdsmodellen har stärkts kraftigt under de senaste åren och att viljan att betala för en gemensam välfärdssektor är fortsatt hög och att en stor majoritet av svenskarna är villiga att betala mer i skatt om man kan vara säker att pengarna verkligen går till en förstärkt välfärd. Det är därför oerhört positivt att kommunsektorn nu kommer att stå under stärkt socialdemokratiskt inflytande. Det är en mycket bra plattform för att skapa goda föutsättningar för ett maktskifte i nästa riksdagsval. Socialdemokraterna kan, tillsammans med de andra rödgröna partierna, genom det ökande inflytandet på kommun- och landstingsnivå i praktisk handling visa på kraften i, och betydelsen av, en radikal välfärdspolitik.

Läs mer om