Makten före landets väl

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiseras av både opposition och allierade.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiseras av både opposition och allierade.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piteå2008-10-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"När jag ser hur statsminister Reinfeldt avvisar gemensamma tag mot krisen över blockgränsen, med hänvisning till att det kan utnyttjas partipolitiskt, slår det mig att Reinfeldt, på samma sätt som före honom Carl Bildt, inledningsvis ännu inte insett lägets allvar. En statsminister som i krislägen tvekar att sätta ansvaret för landet först, före partipolitiska farhågor, bör enligt min erfarenhet fundera igenom läget en gång till."
Den som säger det är förre socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson och det han syftar på är Fredrik Reinfeldts motivering till att säga nej till s-ledaren Mona Sahlins invit om att tillsammans diskutera finanskrisen och politiska åtgärder för att dämpa följderna. (DN Debatt 8/10).
För storbolagen saknar, av allt döma, miljoner i sänkta bolagsskatter och arbetsgivaravgifter betydelse vad gäller jobben. De anställer den personal de anser sig behöva, även under rådande förhållanden, och när marknaden viker säger de upp personal oavsett skatte- och avgiftslättnader. Se på Volvo. Hur många miljoner tillfaller inte det bolaget när regeringens "jobbpaket" sjösätts? Och ändå; på tisdagen utökades varslen till ytterligare 3 000 anställda vid Volvo Personvagnar. Det innebär att 2 000 arbetare och 700 tjänstemän hittills varslats om uppsägning hos Volvo PV i Sverige. Lika många beräknas förlora jobben hos underleverantörer i
Sverige. En riktig rysare.
Att Ingvar Carlsson kritiserar den borgerliga regeringen är inte på något sätt anmärkningsvärt, men kritik mot Alliansen kommer också från de egna leden. Carina Liljesand, kd, är kommunalråd i det nu hårt drabbade
Göteborg. Hon känner sig tydligen hårt trängd och har gått ut i pressmeddelande där hon kräver att regeringen byter taktik. "En sådan allvarlig situation som den här kräver en mer offensiv och aktiv politik för att dämpa fallet och återställa människors tro på framtiden"
Det kristdemokratiska kommunalrådet påpekar att det inte, i denna dramatiska tid, går att hålla fast vid samma recept och samma verktyg som när ekonomin gick på högvarv. Dessvärre tycks receptblocket vara tomt.
Läs mer om