Lyft fram jobbvisionen

ARBETSMARKNAD. Högkonjunkturen ger fler jobb, men vad händer när konjunkturen viker? Hur ska då den fulla sysselsättningen uppnås? Den frågan vill väljarna ha svar på.

Piteå2006-08-28 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den 14 september - tre dagar före valet - publicerar Statistiska Centralbyrån den arbetskraftsundersökning som redovisar läget på arbetsmarknaden i augusti. Redan nu kan jag avslöja att den kommer att visa en rejäl minskning av ungdomsarbetslösheten och en betydande nedgång av den totala arbetslösheten jämfört med juli månad.

Jag är (dessvärre) inte synsk. Anledningen till att jag ändå vågar spå framtiden är att arbetslöshetstalen följer en årsrytm. När ungdomar anmäler sig på arbetsförmedlingarna för sommarjobb stiger arbetslöshetstalen och när man är tillbaka i skolan igen och inte längre söker jobb faller arbetslöshetstalen tillbaka. I september är hela "sommarpuckeln" borta.



Den här säsongsvariationen har alltid funnits, men den har blåsts upp av ett nytt EU-anpassat frågeformulär för arbetskraftsundersökningarna. En analys har visat att de nya mätmetoderna pressat upp arbetslöshetstalen under sommarmånaderna med så mycket som 1 procentenhet jämfört med tidigare.

Allt det här vet förstås centerledaren Maud Olofsson. Men hon drar sig inte för att basunera ut tillfälliga höga sommarsiffror som ett bevis på hög ungdomsarbetslöshet. Kommer hon på motsvarande sätt att registrera de sjunkande talen i augusti som ett tecken på framgångsrik regeringspolitik? Tvivlar på det.



Men det är förstås inte statistiken som förklarar att socialdemokraterna hamnat på defensiven i debatten om sysselsättningen. Det är något man själva rår för. SCB:s arbetslöshetsstatistik för juli månad innehöll flera positiva besked. Sysselsättningen har ökat med 121 000 jämfört med juli 2005. Antalet arbetslösa var 39 000 färre.

Ungdomsarbetslösheten har också minskat. Men bara med 17 000. Det är en minskning som nätt och jämnt är statistiskt säkerställd. Den borgerliga alliansen talar mycket om jobb, men hur många nya jobb netto som deras politik leder till är ytterst osäkert.



Socialdemokraterna borde tala betydligt mer om jobben och lyfta fram de konkreta förslag som lagts och som faktiskt betydligt träffsäkrare ger arbetslösa jobb än alliansens ideer.

Förhoppningsvis var Pär Nuders presentation av nya satsningar nyligen ett tecken på att socialdemokraternas tidigare passivitet i sysselsättningsdebatten brutits och att man nu går på offensiven.

Den stora svagheten med den tidigare socialdemokratiska strategin var att jobbpolitik nästan uteslutande framställdes som en konjunkturfråga.



Och visst blir det fler jobb som följd av en stark konjunktur. Men det räcker inte. Människor undrar förstås vad som händer när konjunkturen vänder nedåt.

Om vi mitt i en högkonjunktur inte skapar fler nya jobb än i dag, hur ska då de som står utanför arbetsmarknaden få en chans att komma in senare?

Ett annat sätt att formulera problemet: Vilka förbättringar av arbetsmarknadens funktionssätt behövs för att inte Riksbanken ska strama åt ekonomin redan när arbetslösheten når 4-4,5 procent?



Socialdemokraterna måste tydligare formulera sin vision av hur vi ska nå den fulla sysselsättningens Sverige.

Peeter-Jaan Kask

Läs mer om