Lön, kön och längd
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Han har undersökt statistik för närmare 500 000 män när de mönstrade vid 18 års ålder. Sedan har han och hans medarbetare jämfört längden med männens löner när de var mellan 28 och 38 år gamla. Resultatet är entydigt. Ju längre personer är, desto högre genomsnittslöner har de.
I februari 2006 kom Finn Rasmussen, docent i folkhälsovetenskap vid Karolinska instituet, med en liknande forskarrapport. Han kunde visa att såväl utbildning som lön styrdes av storleken. Han hade studerat så många som 950 000 rekryter och trodde knappt sina ögon, rapporterades det i Dagens Nyheter.
Och han var inte först. Redan på 1970-talet forskades det vid Samhällsmedicin i Norrbotten på storlekens betydelse och tämligen omgående kom en stark signal som sa: Fördel långa män. Lång och därtill man var ett "Sesam öppna dig". Till jobben, till pengarna, till kvinnorna och familjebildande. Världen liksom bara vek undan och föll på knä i stum beundran.
Forskare vid Finländska folkhälsoinstitutet KTL och universitetet i Southampton har också de studerat kroppslängdens betydelse för vilken placering människor når på samhällets stege, i kronor räknat. Även de finsk-brittiska forskarna har uteslutande studerat män.
Forskarna har kollat längden vid ett års ålder på 4 600 finländska män födda mellan 1934 och 1944 och jämfört den med deras inkomst 1990. De gossebarn som mätte 80 centimeter på sin första födelsedag hade redan grejat sin mest framgångsrika löneförhandling. Åttiocentimeterspojkarna tjänade som vuxna drygt 50 procent mer än dem som var kortare.
Varför ingen forskar på kvinnors längd och lön? Ja, men det är väl rätt självklart. De gör inte rekryten.