Efter veckor av spekulationer presenterade Stefan Löfven slutligen det team som tillsammans med honom ska utgöra socialdemokratins främsta frontfigurer utåt. Eftersom det socialdemokratiska partiets innersta kretsar numera läcker som ett såll så var namnen kända innan de presenterades. Överraskningseffekten var därför inte särskilt hög.
På det hela taget så är det nya teamet ett mycket starkt och kompetent team. De två nyförvärven utifrån, Magdalena Andersson som ekonomiskpolitisk talesperson och Emma Lennartsson som stabschef, är två riktigt starka kort. Magdalena Andersson är nationalekonom och kommer närmast från en tjänst som överdirektör på Skatteverket. Hon är nationalekonom och har gedigen erfarenhet efter att under lång tid ha verkat i regeringskansliet under det socialdemokratiska regeringsinnehavet. Emma Lennartsson kommer närmast från en tjänst som chefsekonom på Kommunal. Hon är nationalekonom och har tidigare arbetat på S-kansliet i riksdagen där hon varit chef för Budgetenheten. Hon har också arbetat som planeringschef på finansdepartementet under den tidigare S-regeringen. Den minnesgode kommer också ihåg att hon krönikerat här på Piteå-Tidningen vid ett par tillfällen.
Både Lennartsson och Andersson kommer att tillföra den innersta kretsen inom socialdemokratin ny glöd och energi. De har också båda en bred erfarenhet från arbete inom regeringskansliet. Det är också glädjande att den kompetensflykt från partiet som pågått under en längre tid nu bryts och partiet åter förmår locka skarpa hjärnor till tjänst inom partiet.
Att Stefan Löfven väljer att göra Mikael Damberg till ny gruppledare i riksdagen är i sig mycket bra. Det är glädjande att Löfven tar vara på den kompetens som han besitter och låter honom få chansen att utvecklas som politiker. Det blir därmed Damberg som kommer att få delta i partiledardebatterna som Stefan Löfvens ställföreträdare vilket han med största sannolikhet kommer sköta med den äran. Mikael Damberg är en mycket kunnig politiker vars sakliga och lågmälda stil kommer att bli en utmaning för Fredrik Reinfeldt att hantera.
Tyvärr försvagas socialdemokratin i och med detta på utbildningspolitikens område. Att Ibrahim Baylan får göra comeback som utbildningspolitisk talesperson förvånar. Men det kan ha mer att göra med att Löfven inte vill återupprepa Håkan Juholts misstag och inte ha någon talesperson med utomeuropeisk bakgrund i sitt team. Men ur ett rent politiskt perspektiv hade det varit betydligt mer strategiskt riktigt att låta Marie Granlund återfå detta ansvarsområde. Men även solen måste få ha sina fläckar.
En överraskande utnämning är Jennie Nilsson som näringspolitisk talesperson. Nilsson har utåt varit helt osynlig som skattepolitisk talesperson. Endera är det så att hon är en person som gör ett bra arbete internt i riksdagsgruppen eller så är hon ett köttben som ska tillfredsställa de partidistrikt som känner sig svikna efter Juholts fall.
Sammantaget är det nya teamet mycket starkt som Löfven satt samman. Det känns bra och gör att Socialdemokraterna nu kan vädra morgonluft igen.