Livslånga lärandet är en investering

Piteå2012-08-24 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Integration och diskriminering är viktiga och aktuella samhällsfrågor som behöver diskuteras och debatteras. Men den politiska debatten kan till och från väcka frågor hos mig, frågor som handlar om, för vem är integrationen till. Är integration en fråga som handlar om någon annan eller berörs vi alla? Är det alltså en fråga om att någon annan ska integreras i vårt samhälle eller kan det handla om att samhället ska ändras för att fler ska kunna integreras? Möjligen en filosofisk fråga, men en fråga som jag tycker behöver diskuteras.

Ett annat perspektiv som behöver kopplas ihop på ett tydligare sätt med integrationsdebatten är diskriminering. Diskriminering som handlar om bland annat arbetsliv, bostadstillgång och skolval. Min upplevelse är att alltför ofta när integration ska debatteras, så hamnar vi i perspektivet invandringens vara eller icke vara. Men handen på hjärtat, är verkligen inte integration och politikens roll större än så? Ska vi verkligen låta främlingsfientliga krafter styra över debatten om vad integration egentligen handlar om. Självklart inte är mitt tydliga svar.

För mig, som socialdemokrat och humanist handlar integrationsfrågan om människors behov av bostäder, ett bra arbete, en jämlik skola, en fungerande kollektivtrafik men även om relationer mellan människor.

Jag arbetar med arbetsmarknadspolitik i riksdagen och en sak blir tydligt när det handlar om möjlighet att få ett arbete, det är hur mycket människors utbildningsnivå avgör. En stor del av problemen för invandrare att få arbete handlar om att de har en bristande utbildning. Har du en kort utbildning, eller oavslutad gymnasieutbildning, så är det svårt att få ett arbete, oavsett var i världen du är född. Däremot är det lätt att hamna i otrygga och tillfälliga anställningar och därmed får du en osäker och låg inkomst. Kunskap och utbildning är nyckeln till dagens arbetsmarknad. Därför är det livslånga lärandet både en investering i kunskap, men också lika mycket en investering i de nya jobben och i människorna som utbildar sig.

Om Norrbotten ska kunna hävda sig i framtidens konkurrens behöver vi försäkra oss om att alla norrbottningarna har tillgång till utbildning. Så när det kommer nyanlända invandrare till Norrbotten är det klokt att komma ihåg att de är olika, lika olika som alla vi andra. Individer och personligheter som kommer från olika länder, talar olika språk, har olika utbildningsbakgrund och olika arbetslivserfarenheter. En del är snabbt redo för arbetsmarknaden och en del behöver lite mera tid för att bli anställningsbara. Det är alltför lätt att göra integration till en fråga som handlar om vi eller de. När det i grund och botten handlar om välfungerande utbildningsmöjligheter och hjälp att bygga nätverk.

Jag är övertygad om att kraften som finns i de människor som kommer till Norrbotten från andra länder, har kraft att bidra och en stark önskan om att vara en del av samhället. Därför behövs en generell välfärdspolitik som möjliggör för människor att lyfta och flyga på sina egna vingar och på sitt eget sätt.

Läs mer om