Livskunskap på schemat bra mot mobbning
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det behöver inte vara så. Mobbning kan behandlas och förebyggas. Många försök görs också, en del framgångsrika andra mindre lyckosamma. I tidningen Dagens Samhälle finns en artikel om Trädgårdsstadsskolan i Tullinge, Botkyrka kommun där man hittat en väl fungerande modell.
Här står ämnet "livskunskap" på schemat. Eleverna får regelbunden träning i självkännedom, inlevelse i hur andra känner, att lösa bråk och gräl, motivation och social kompetens. Det sistnämnda en luddig egenskap som alla tycker är viktig, men ingen riktigt kan förklara. Social kompetens handlar kanske mest om att kunna anpassa sig till olika människor och olika situationer utan att förfalla till mesighet.
Livskunskap har stått på schemat i två Botkyrka-skolor sedan 1999. Målet med lektionerna är att lära känna sig själv och våga stå för den man är och samtidigt respektera andra. Birgitta Kimber, speciallärare och psykoterapeut, är den som satt ihop SET-modellen (SET står för social och emotionell träning). Förebilden är hämtad från USA där modellen med framgång används för att förebygga psykisk ohälsa bland elever.
Resultaten i Botkyrka sägs vara goda. Mobbningen har minskat, eleverna dricker inte lika mycket alkohol och de är mindre aggressiva. I Botkyrka har de styrande socialdemokraterna som mål att alla skolor ska undervisa i livskunskap. En bra målsättning. Många skolor i andra kommuner har tagit efter. Bland skolorna i Pite älvdal pågår kanske liknande projekt. Om inte kan det väl vara skarpt läge att införa livskunskap på schemat i grundskolan till hösten.