Lågprisvaror hotar våra lokala bönder

JORDBRUK Coop har redan lanserat lågprismjölk under eget märke. Ica är på gång med sin lansering under första kvartalet. Mjölk som produceras långt från den norrländska marknaden, med långa transporter till följd. En marknadsstrategi som på sikt hotar att slå ut de norrländska mjölkbönderna. Och mjölk är bara en produkt i mängden av lågprisprodukter som lanseras.

De stora kedjornas satsning på lågprismjölk hotar på sikt den lokala mjölkproduktionen i regioner som vår.

De stora kedjornas satsning på lågprismjölk hotar på sikt den lokala mjölkproduktionen i regioner som vår.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2013-01-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dessa tidevarv när klimathoten blir allt mer påtagliga, och ordet klimatsmart finns på allt fler läppar och allt mer handlar om att försöka minska på onödiga transporter är det svårt att förstå att de stora livsmedelskedjorna satsar på att ta fram egen "lågprismjölk" och transportera denna ut över hela landet. När allt fler människor strävar efter att välja lokalproducerat så satsar dessa kedjor på att lansera "långtransporterat" i stället.

Om man tar exemplet Coop så producerar man den mjölk som säljs under det egna märket på ett mejeri i Dalarna. Mjölk, en vara som i enorma mängder förpackad i skrymmande paket, ska transporteras långväga till försäljningsställen långt bort. Det krävs ingen större matematik för att inse vilka transportkostnader och vilken miljöpåverkan detta innebär. Transportkostnaderna till trots så är utpriset till kund lägre än den lokalproducerade mjölk som säljs i samma butiker. En av orsakerna till detta måste vara att de bönder som levererar mjölken till Coops eget mejeri får sämre betalt för sin mjölk än vad de norrländska bönderna får för sin mjölk från det norrländska mejeriet.

Naturligtvis finns det också en annan agenda bakom satsningen på att pumpa ut lågprismjölk över landet. En strävan att konkurrera ut lokala producenter genom att utöva prispress på varorna. En prispress som riskerar att slå ut såväl mindre mejerier som mjölkbönder. Man kan ju bara fundera på vad som händer om man lyckas konkurrera ut den lokalproducerade mjölken. Tror ni att lågprismjölken kommer vara lika billig då? Knappast.

Ett levande lokalt jordbruk ger inte bara oss konsumenter möjligheten att köpa lokalproducerade mer klimatsmarta varor utan skapar också sysselsättning lokalt. Det handlar om allt från den enskilda bonden, den som sköter transporterna och den som arbetar i förädlingsledet på mejeriet. Den konsument som köper lokalproducerat, oavsett om det handlar om mjölk, potatis, eller kött, bidrar inte bara till ett mer klimatsmart samhälle utan också till ett livskraftigt näringsliv i regionen. Det ska man vara medveten om när man står i butiken och väljer produkt. Väljer du att köpa Ica, Willys eller Coops olika lågprisvaror så är risken stor att du bidrar till att produktionen hamnar i en annan region än den egna.

Redan idag har antalet mjölkbönder i Norrbotten minskat avsevärt. Under de senaste tio åren har mer än varannan mjölkbonde lagt ner sin verksamhet. 259 mjölkbönder har blivit 109. Det var minskningstakten innan lågprismjölken slog sig in på banan. I fortsättningen lär nog inte halveringstiden på norrbottniska mjölkbönder ens bli så lång som tio år.

Vi konsumenter har till syvende och sist makten i våra händer. Om vi väljer att prioritera lokalproducerat och klimatsmart före lågpris kan vi påverka de stora kedjornas agerande. Det är inte ännu för sent. Men tiden rinner iväg likt sand som strilar mellan fingrarna. Ännu kan vi vrida skutan rätt. Men fortsätter vi att köpa kedjornas egna "långtransporterade" varor i stället för lokalproducerade så kommer vi i slutändan att få betala ett högt pris - såväl miljömässigt som ekonomiskt. Det får vi aldrig glömma.

Läs mer om