"Lägg av!"

Piteå2011-05-27 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den tysta diplomatin har inte visat sig kunna häva blockaden i Gaza utan i dag råder en närmast humanitär nödsituation. Brist på mediciner, sjukvårdsmaterial och fri rörlighet för det palestinska folket är en vardag. Om detta vrålade Nationalteaterns Hans Mosesson "Lägg av" i mikrofonen på Ship to Gazas stödgala i Göteborg den sjuttonde maj. Ship to Gaza som i juni ska segla till Gaza bemannat och utrustat med humanitärt bistånd från Norden för andra gången.

Stödgalan liknades av många vid den som anordnades under 80-talet till förmån för kampen mot apartheid i Sydafrika. En kamp mot rasism och för jämlikhet som till sist ledde till demokrati för hela det sydafrikanska folket. Trots att Nationalteatern med svunna tiders engagemang medverkade på galan för Ship to Gaza var det många saker som är annorlunda nu. Den kamp som var självklar mot apartheid i Sydafrika är varken lika självklar eller lika omfattande när det gäller förtrycket mot det palestinska folket. Eller för något annat förtryckt folk heller för den delen.

Var är de stora svenska popartisterna som på Rix FM-galan vrålar "Lägg av!" i mikrofonen? Var är de svenska politiska ledarna som ska stå upp för demokrati och använda sin internationella röst när det byggs murar? Och var är de svenska företag som kräver handelsblockader? Istället läggs kampen över på ett fåtal. På organisationer, partimedlemmar och andra eldsjälar som ägnar sin tid åt opinionsbildning och offrar sina liv för att segla till Gaza med bistånd. Förra gången Ship to Gaza seglade besköts man av israelisk militär och många skadades och dödades. Nu förväntar man sig att "misslyckas lite bättre", som Dror Feiler sa på stödgalan. För ett år sedan spelade han saxofon och följde med båten Sofia till Gaza. Nu åker han igen, för kampen för frihet och demokratin är värd att offra sitt liv för.

Nelson Mandela besökte Sverige som första land när han frigavs från sin 27 år långa fängelsevistelse på Robben Island i Sydafrika. Mandela sa då att det var många länder som stöttade den nya demokratin i Sydafrika. Men att det var få länder som stöttat det sydafrikanska folket innan det blev demokrati. Som vanligt är det alltid lättare att bara hålla med och svårare att resa sig upp bland de tysta diplomaterna och säga "Lägg av".

Kampen för demokrati är dock inte över bara för att Sydafrika är frigivet. I Libyen, Egypten, Tunisien, Kina, på Kuba och när det gäller många andra länder behövs det motsträviga politiker och uppkäftiga popartister som vågar säga ifrån. Framför allt behövs det en frihetsröst för det palestinska folket. Men det behövs också en frihetsröst för det israeliska folket som önskar fred och att leva sida vid sida med palestinierna.

På ANC-stödgalan som också anordnades i Göteborg var vår dåvarande statsminister inbjuden och medverkade. Olof Palme var både känd för att vara uppkäftig och sticka ut hakan för internationell solidaritet. Även på Ship to Gazas stödgala var svenska toppolitiker välkomna. Men varken Fredrik Reinfeldt eller någon annan politisk ledare medverkade. Den tysta diplomatin råder inom världssamfundet, detta oavsett regering och politisk färg. Men demokratin kommer en vacker dag stiga upp som solen över Gazaremsan också. Inte tack vare den tysta diplomatin men tack vare de som i dag kämpar för det palestinska folket.

Läs mer om