Kyrkoval 2009 - upptakt i Piteå
VAL. I dag är det drygt en månad kvar till kyrkovalet. Detta sätter socialdemokraterna i Piteå fingret på, och drar igång valarbetet med två cirkusföreställningar med Cirkus Skratt. Den kommande månaden kommer de socialdemokratiska valarbetarna att göra allt för att få kyrkans medlemmar att gå till valurnorna i "Det glömda valet". Att få dig att lämna sofflocket!
Kyrkovalet är en fråga som angår alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan, oavsett om du är flitig kyrkobesökare eller inte. Valet handlar för oss socialdemokrater om synen på kyrkans roll i samhället, i människors vardag. (Arkivfoto)
Foto: Gunnar Westergren
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För Socialdemokraterna handlar kyrkovalet främst om att värna den öppna folkkyrkan där alla ska känna sig välkomna. Under senare tid har polariseringen i kyrkopolitiken förstärkts. Socialdemokraterna har drivit frågor om allas lika värde och alla gruppers lika rättigheter på ett tydligt sätt, vilket har fått de reaktionära krafterna inom kyrkomötet, främst företrädda av Kristdemokrater och Sverige-
demokrater, att vakna.
Samtidigt handlar kyrkovalet om synen på kyrkan i allmänhet, och där går den tydligaste skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska kyrkan). Socialdemokraterna anser att kyrkans väl och ve är en fråga som angår alla medlemmar i kyrkan, medan POSK har en attityd som mer lutar åt att kyrkopolitiken bara angår de flitiga kyrkobesökarna och att de politiska partierna inte har i kyrkovalet att göra. POSK försöker på så sätt att trumma upp ett politikerförakt så att genomsnittsmedlemmen stannar hemma på sofflocket.
Vad vill då (S) i Piteå genomföra i kyrkopolitiken?
n (S) vill satsa på församlingen ansvarstagande för kommungemensamma verksamheter som Familjens hus, Sjukhuskyrkan, Skolkyrkan och Havsbadskyrkan.
n (S) vill också utveckla samarbetet mellan Piteå församling, Hortlax församling och Norrfjärdens församling för att skapa en så bra kärnverksamhet som möjligt.
n (S) vill också utveckla medlemsinflytandet genom införande av inlämnande av medborgarförslag till kyrkofullmäktige.
n (S) vill utveckla arbetsmiljöarbetet genom aktiva skyddskommittéer i församlingarna.
n (S) vill att församlingarna ska vara jämställda mönsterarbetsplatser.
n (S) vill utveckla begravningsverksamheten med utgångspunkt från etiska aspekter.
I övrigt vill Socialdemokraterna bland annat utveckla konfirmandverksamheten, utöka kontakterna med arbetslivet, skapa mötesplatser för människor med olika religiös bakgrund, förstärka kyrkans internationella arbete, öka möjligheterna till volontärarbete inom församlingen samt verka för att kyrkan ska bidra till ett hållbart samhälle genom ett aktivt miljöarbete.
Skillnaderna mellan partierna kan verka små när det gäller konkreta förslag, men det är i grundsynen kring kyrkan och dess ställning i samhället som skiljelinjen går. Vill du ha en öppen demokratisk folkkyrka med stort socialt engagemang är Socialdemokraterna det givna valet.
Din röst är viktigt! Den 20:e september tar du din familj, dina grannar och dina vänner och går och röstar! Glöm inte bort att rösträttsåldern i kyrkovalet är 16 år!