Kunskap byggs från grunden
FÖRSKOLAN Kunskapsskola, flumskola, kvalitetssäkring , resultat och betyg. Begreppen känns igen från den debatt som förs kring den svenska skolan. Men alltför litet fokus läggs på grunden för kunskapsutvecklingen högre upp i skolsystemet, den ack så viktiga förskolan. Första steget i den mer formaliserade delen av det livslånga lärandet.
Den pedagogiska verksamheten i förskolan måste uppvärderas. Den betydelse den har för senare lärande är gravt underskattad.
Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Med det fokus som trots allt finns på elevernas resultat och vilken kunskapsnivå svenska elever når upp till, är det ytterst förvånande att det första steget i det svenska utbildningsväsendet, förskolan, ägnas så liten uppmärksamhet. Men det kanske har sina förklaringar. Många lever kvar i synsättet att förskolan, det som tidigare kallades för dagis, bara är en verksamhet som ska möjliggöra för föräldrarna att förvärvsarbeta, och att denna verksamhet i huvudsak handlar om att hålla barnen nöjda och glada tills föräldrarna kan hämta dem efter arbetsdagens slut. Ingenting är mer fel än det.
Men det handlar också om att det finns konservativa krafter i samhället som det inte passar att se barnomsorg som en pedagogisk verksamhet för barnens bästa. I det fallet är det lätt att tankarna går till Kristdemokraterna, ett parti som hellre ser att någon av föräldrarna, företrädesvis mamman, kan stanna hemma och sköta barnen tack vare vårdnadsbidraget.
Inte blir det bättre av att den mindre av lärarorganisationerna, Lärarnas riksförbund, inte ser förskolan som en del av det svenska skolsystemet och inte erkänner förskollärarna som lärare. Den slutsats man måste dra av detta är att de inte heller ser förskolan som en del av det lärande som de i övrigt håller så högt i kurs.
Konsekvenserna av detta är allvarliga. Förskolan räknas inte riktigt. Det syns också i den skolpolitik som alliansen för. När hörde du senast Jan Björklund tala om förskolans betydelse? Det är lätt att man börjar fundera om han någonsin gjort det. Vad har Alliansen uträttat på förskolans område? En förkortad förskollärarutbildning är det mest iögonfallande.
Den fråga man måste ställa sig är hur regeringen får detta att gå ihop med höjda kunskapskrav. Blir förskollärarna bättre, och når förskoleeleverna högre kunskaper tack vare att lärarna i förskolan får kortare utbildning? Det är svårt att se logiken i detta.
Socialdemokraterna, och de rödgröna, väljer en annan väg. När lärarutbildningen reformerades i förra steget så uppvärderades förskollärarutbildningen ordentligt. Reformen av lärarutbildningen var kanske inte i alla stycken den bästa, men när det gällde utbildningen av förskollärare så var det ett viktigt steg att förlänga den och tagga upp innehållet i utbildningen. Det ligger ett viktigt symbolvärde i att förskollärare har lika lång utbildning som de lärare som undervisar i grundskolans tidigare år. Det pedagogiska arbete som sker inom förskolan lägger en ovärderlig grund för det lärande som sker senare i skolsystemet.
Det är därför mycket goda besked som Mona Sahlin lämnade under sitt tal i Almedalen. Utgångspunkten för socialdemokraternas förskolepolitik är barnets bästa, och inget annat. Det är därför som Mona Sahlin slår fast att barn inte ska förlora sin plats i förskolan bara för att det föds ytterligare barn i familjen eller mamma eller pappa blir arbetslös. Alla ska ha rätt till trettio timmars förskola per vecka. I Möjligheternas Sverige är förskolan en viktig pusselbit!