Kryssen ger respekt

RIKSDAGSINTERVJUN I den andra intervjun i vår intervjuserie med de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten möter vi idag krysskungen Sven-Erik Bucht som nu hunnit in på andra halvan av sin första mandatperiod.

Sven-Erik Bucht är nu inne på sitt tredje år som riksdagsledamot.

Sven-Erik Bucht är nu inne på sitt tredje år som riksdagsledamot.

Foto: Bengt-Urban Fransson

Piteå2012-11-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag möter Sven-Erik Bucht i riksdagshuset för en intervju slås jag av den energi som han utstrålar. Det känns verkligen att han brinner för sitt uppdrag och för att göra det bästa för Norrbotten i riksdagsarbetet. Mycket av vårt samtal kommer att kretsa kring vad han upplever som det mest avgörande för att Norrbotten ska kunna utvecklas och bli än mer framgångsrikt ur ett näringslivs- och utvecklingsperspektiv. Näringslivets betydelse för utvecklingen av vårt län är själva fundamentet i Sven-Eriks syn på vilket uppdrag han som politiker har och hur han själv kan bidra till länets utveckling.

Detta märks också i vilka frågor som han prioriterar i sitt riksdagsarbete. Viljan att skapa goda förutsättningar för ett välmående näringsliv har gjort att han försökt påverka den socialdemokratiska infrastrukturmotionen som lades fram för några veckor sedan som svar på regeringens infrastrukturproposition. När Sven-Erik berättar om dessa frågor lyfter han särskilt fram Norrbottens behov av satsningar på vägarna, järnvägen och sjöfarten. Samtidigt är han noga med att poängtera att dessa satsningar är minst lika viktiga för hela landet som de är för Norrbotten.

En annan infrastrukturfråga som han lyfter fram som viktig för länet är att data- och telekommunikationerna fungerar även i glesbygden. Det finns en tydlig skärpa i hans röst när han med brinnande engagemang berättar om hur utlämnade och bortglömda människor i glesbygd som inte har tillgång till en fungerande telefon känner sig. Det märks verkligen att han ser detta som ett svek mot den lilla människan.

För Sven-Erik har samarbetet med Finland alltid varit en självklarhet. Det har gjort att intresset för det nordiska samarbetet blivit stort. "Vi är ett litet land som är beroende av samarbete. Därför måste vi prata med våra bröder i Norden och verkligen utveckla samarbetet med dem", slår Bucht fast. Ett annat område där vi måste stärka det internationella samarbetet är kopplat till Luleå Tekniska Universitet. "Vi måste vara internationella i vårt tänk kopplat till LTU och se till att få dit oliktänkande. Tyvärr har LTU avlövats genom de avgifter som införts för utländska studenter utan att man skapat tillräckliga stipendiemöjligheter som gör det möjligt för utländska studenter att komma till våra universitet och högskolor", säger Bucht lite uppgivet.

Sven-Erik är noga med att betona att Norrbotten är ett län som måste befinna sig i den verkliga frontlinjen för att kunna konkurrera på världsmarknaden med våra produkter. Därför ser han forsknings- och innovationspolitiken som ett av de politikområden som är särskilt viktigt att bevaka som norrbottnisk riksdagsledamot. Bucht har därför som ambition att försöka påverka den proposition som regeringen ska lägga fram så att den får en inriktning som är bra för Norrbotten. Och Sven-Erik Bucht är inte rädd för att nyttja sina kontakter och sitt nätverk för att uppnå resultat. Med ett underfundigt leende säger Bucht: "Informella kontakter ger inflytande. Alla kontakter är jätteviktiga. Därför pratar jag inte bara med de egna partikamraterna. Det är viktigt att ta sig in på departementen och prata med folk där också. Att jag gör det retar säkerligen upp vissa, men det är resultatet som räknas."

När jag frågar Sven-Erik om hur han, efter två år i riksdagen, upplever själva riksdagsarbetet börjar han först med att beskriva hur han upplever skillnaden mellan att vara riksdagsledamot och att vara kommunalråd. Sven-Erik beskriver de viktigaste skillnaderna på följande sätt: "I riksdagsuppdraget finns ett stöd som saknades i kommunalrådsuppdraget. Här finns nämligen resurser på tjänstemannasidan som du bara kunde drömma om som kommunalråd. Sedan ger riksdagsuppdraget en möjlighet att fokusera på vissa frågor medan kommunalrådsuppdraget är oerhört splittrat."

Sven-Erik beskriver det också som en otrolig förmån, som han själv beskriver det, att få befinna sig i politikens mitt. Uppdraget som arbetande ersättare i finansutskottet ger honom möjligheter att få en stor inblick i det finansiella systemet. Han är mycket imponerad av den höga kvalitet som det är på det material de får till sig i utskottet. "Att sitta i finansutskottet är i princip som att gå en högkvalitativ utbildning", säger Sven-Erik.

När jag frågar vad han ser som sin viktigaste funktion som riksdagsledamot från Norrbotten så svarar han att det måste vara att försöka råda bot på den stora okunskap som finns om Norrbotten bland riksdagsledamöterna från andra delar av landet. En annan viktig sak är att sätta in Norrbotten i ett större perspektiv, såväl nationellt som internationellt. Norrbotten är inte bara viktigt för Sverige utan också för Europa och världen. Det är det alldeles för få som förstår, menar Bucht.

När man träffar Sven-Erik Bucht är det omöjligt att undgå att fråga om hur hans kryssframgångar påverkar honom i hans riksdagsuppdrag. Sven-Erik var ju den näst mest kryssade socialdemokraten i riksdagsvalet efter Mona Sahlin. "Med kryssen i ryggen får jag en implicit respekt", säger Sven-Erik och fortsätter: "Kryssandet har en viktig demokratisk funktion eftersom de stimulerar till mer kontakter med väljarna. Dessa kontakter är viktiga både för väljarna och för ledamoten." Sven-Erik reser mycket både i Norrbotten och ute i landet för att möta människor, göra företags- och studiebesök och för att delta på olika seminarier. "Det är också en del av vardagen i riksdagsuppdraget", säger Sven-Erik innan han skyndar vidare till nästa möte i riksdagskorridorerna. När ni om några veckor får möta Sven-Erik Bucht igen i andra delen av intervjun så är temat "Socialdemokratins framtidsuppdrag.

Läs mer om