Krönikan/Fortsatt s-kamp för starkarekemikalielag
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hur går det för alla arbetstagare som dagligen hanterar kemikalier i jobbet?
Självklart är det inte möjligt att kräva att enskilda människor ska kunna bedöma detta, så behovet av en effektiv och tydlig EU-lagstiftning kring användningen av kemikalier är stor.
En ny kemikalielagstiftning har varit en av Sveriges högst prioriterade frågor i EU, både från regeringen och det socialdemokratiska partiets sida. Detta synsätt delas av såväl fackföreningsrörelsen och stora delar av det svenska näringslivet, som svenska folket.
Vi har asbest och DDT i minnet. Människor hann dö innan det blev förbud att använda dessa kemikalier. Om någon måste hantera dem, är det omgärdat med rigorösa säkerhetsföreskrifter.
I dag fungerar inte kontrollen av kemikalier. Därför har en helt ny modell - kallad Reach - lanserats av EU-kommissionen.
Den innebär att tillverkarna och importörerna ska ansvara för att ta fram information om de kemikalier de säljer. Syftet är att hitta de farligaste ämnena, så att de kan förbjudas i hela EU och ersättas med ofarligare alternativ.
Den kompromiss som nu blev resultatet, blev inte vad vi svenska sossar önskade. Oenigheten var stor även i vår partigrupp.
Men en ny europeisk kemikalielagstiftning är förutsättningen för att Sverige ska kunna genomföra riksdagens mål om en giftfri miljö. Något som alla svenska partierna förbundit sig för att verka för genom den svenska kemikaliestrategin - alla utom Junilistan.
Jag är därför både förvånad och besviken att majoriteten i Europaparlamentet den 17 november inte nådde längre med Reach.
Det fanns förutsättningar att nå ett bättre resultat för miljön. Men majoriteten i parlamentet, bestående av bland annat samtliga borgerliga svenska partier röstade fram ett urvattnat förslag. Ett förslag som ger kemiindustrin frikort att strunta i tester av en mängd kemikalier. Vi svenska socialdemokrater hade velat ha en mycket tuffare lagstiftning.
Men ännu är inte frågan helt avgjord. EU:s ministerråd ska ta ställning till kemikalielagarna innan jul. Därefter ska parlamentet och rådet enas om ett gemensamt förslag. Vi svenska socialdemokrater kommer nu att fortsätta att arbeta för en starkare lagstiftning inom EU.
Vi måste också öka kunskapen och informationen om de tiotusentals kemikalier som vi dagligen använder. Men mot oss har vi en förening av ett allt mindre grönt Europaparlament och en livrädd europeisk kemikalieindustri, som inte ser att de kan vinna många globala marknadsandelar på grönare tillverkningsprocesser.