Kosmetika istället för förändring
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Betänkligt blir det först när kosmetikan tas till för att komma undan en besvärlig fråga. Ta till exempel regeringens förslag om att jämna ut effekterna av den så kallade bromsen i pensionssystemet.
För många kom det som en stor och sur överraskning att pensionsutbetalningarna kommer att minska 2010 på grund av att skulderna i pensionssystemet 2008 översteg tillgångarna.
Bromsen slår till för att systemet inte ska dräneras på pengar när ekonomin går dåligt. En genomsnittlig pensionär skulle förlora cirka 400 kronor i månaden.
Nu har regeringen och de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen kommit överens om att utjämna effekten av bromsen. Förlusten 2010 blir då 200 kronor istället för 400.
- Vi tycker inte det är rimligt att pensionärerna ska drabbas så orimligt av ett års börsfall, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
Det kan ju låta bra.
Man får faktiskt intrycket att pensionärerna skulle slippa en del av bromsens effekter. Men så är ingalunda fallet.
Förslaget betyder bara att effekten smetas ut över en längre period. Bromsens genomslag blir alltså mindre 2010, men innebär samtidigt att pensionärerna blir av med mer pengar 2011 och senare.
Och det är nog inte riktigt så som Cristina Husmark Pehrssons budskap uppfattas av merparten pensionärer.
När den fulla vidden av uppgörelsen står klar kan många känna sig lurade istället för tacksamma.
Visst är det bra att stora variationer mellan enstaka år jämnas ut. Men då måste man vara tydlig med att det är just detta som beslutet innebär, att det mest är frågan om en kosmetisk förändring.
Varför socialdemokraterna så snabbt ställt upp på bromsjusteringen är inte helt lätt att förstå. Kosmetikan döljer nämligen betydligt allvarligare problem som finns i pensionssystemet. Som villkor för att ställa upp på utjämningen borde partiet åtminstone kräva att några av dessa verkliga problem angrips.
Det är till exempel inte alls enbart börsutvecklingen som får bromsen att slå till. Snarare har uppgången på börsen före 2008 dolt att inkomsterna till systemet (framför allt avgifter på lönesumman) inte räcker till.
Pensionssystemets inkomster måste alltså öka om inte bromsen i framtiden ska slå till betydligt oftare än vad som tidigare sagts.
Förstärkningen av systemet kan ske på flera sätt, det viktiga är att frågan diskuteras och att det blir en lösning med rimliga pensioner.
Även PPM-systemet behöver reformeras så att skillnaderna mellan pensionärer med samma inkomst minskar. AP-fonderna borde ges större möjligheter att investera i riskkapital, ny teknik och
miljöinvesteringar.
Det behövs verkliga förändringar i pensionssystemet, inte enbart kosmetika.