Det är ingen större hemlighet att public service inte är någon favorit hos Moderaterna och dess sympatisörer. De ser public service som ett uttryck för något slags vänsterpolitik och har ofta uttryckt sig som om man skulle tro att de ser public service som ett tillhåll för suspekta vänstermänniskor. Attackerna mot public service har varit många under åren som gått. Och attackerna fortsätter, om än i mer raffinerad form.
Den moderata makeovern märks även på detta område. Man klär sina tankar i ett annat sätt att uttrycka sig, och är man inte det minsta vaksam så kan man lätt förledas att Moderaterna, och dess stödtrupper i regeringen, gör saker av omtanke för public service-tanken medan det i själva verket på ett försåtligt sätt handlar om att slå undan fötterna för svensk public service. Förändringarna i det senaste sändningstillståndet är ett exempel på detta.
Det nya sändningstillståndet begränsar SVT:s möjligheter att använda sponsring som finansieringsmodell för olika större evenemang till tjugo stycken per år. Vid en första ytlig anblick kan man förledas att tro att det är för att de svenska tittarna, om de vill ha det så, ska kunna besparas sponsrade sändningar, vilket skulle kunna tolkas som att värna om själva kärnan i public service-uppdraget. Men så är det ju naturligtvis inte. Det är naturligtvis så att regeringen vill begränsa möjligheterna för det svenska public service-bolaget att konkurrera om attraktiva arrangemang så att bolaget inte konkurrerar med de kommersiella intressen som finns på banan.
I valrörelsen gick Moderaterna så långt som att säga att man vill göra SVT helt reklamfritt till år 2014. Man har också sagt från moderat håll att man inte tycker att SVT och SR ska få finnas på nätet och konkurrera med de marknadsdrivna aktörerna. Detta skulle verkligen begränsa SVT:s och SR:s möjligheter att möta lyssnarnas önskemål och göra att de hamnar på efterkälken gentemot de kommersiella aktörerna. Som om detta inte vore nog så vill man även från moderat håll även skära ner i budgeten för public service-bolagen. Syftet kan bara vara ett, nämligen att minimera public service-bolagens spelutrymme i medielandskapet. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har också sagt i ett tal inför företrädare för den svenska mediebranschen sagt att Kulturdepartementet håller på att jobba med direktiv för en ny utredning kring svensk public service. Det finns därför all anledning att känna oro.
Ska Socialdemokraterna kunna motverka den urholkning av svensk public service som framför allt Moderaterna vill åstadkomma måste man skyndsamt formulera en klar och tydlig mediepolitik som bygger på att svensk public service måste få förutsättningar så att man även fortsättningsvis kan fortsätta att vara viktig för hela den svenska befolkningen, och att public service ska fungera som en garant för stärkt mångfald, öppenhet och oberoende inom den svenska medievärlden.