Kommentar/ Matnyttnigt från Pajala

Piteå2006-05-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Norrbotten exporterar inte bara skogsprodukter, stål, vattenkraft och arbetskraft söderut. Även hälsa på recept utgår från detta län. Närmare bestämt recept på gröt från Pajala. Ros Anders gård i Tungelsta i Haninge, söder om Stockholm, är ett äldreboende med 40 demenssjuka. Här är maten och rutinerna kring måltiderna en viktig del i vården och omsorgen.<br /><br />Till det som betytt särskilt mycket för de boendes välbefinnande är Pajalagröten, introducerad av enhetschefen Leena Niemi med rötter i just Pajala. Specialgröten har satt fart på mag- och tarmverksamheten hos de boende.<br /><br />Få lider numera av förstoppning, 90 procent klarar sig utan laxermedel och dessutom är det nästan ingen som längre behöver insomningstabletter. Pajalagröten har tystat det störande bubblet i magen. Matlusten har ökat, liksom vikten. Morgongröten serveras med en liten snaps rapsolja. För att undvika urinvägsinfektioner och minska användningen av antibiotika serveras de boende tranbärsjuice två gånger om dagen. Om detta och mycket mer om matens och måltidernas betydelse står att läsa i senaste numret av PRO Pensionären.<br /><br />Pajalagröten gör givetvis nytta i de flesta magar och här kommer receptet:<br /><br />0,5 dl russin<br /><br />0,5 dl linfrön<br /><br />0,5 dl katrinplommon, hackas i små bitar<br /><br />0,5 dl aprikoser, hackas i små bitar<br /><br />1/2 tsk salt<br /><br />7 dl vatten<br /><br />1 dl havrekli<br /><br />2 dl fiberhavregryn<br /><br />Blötlägg alla ingredienser, utom havrekli och havregryn, på kvällen. På morgonen tillsätts havrekli och havregryn och sedan kokas gröten i 3-5 minuter under ständig omröring. Mer vatten kan behöva tillsättas. Gröten räcker till 4-6 portioner och kan förvaras i kylen flera dagar. Värm i mikron eller på platta. Receptet kommer ursprungligen från sjukhemmet i Pajala. BP
Läs mer om