Klart att det spelar roll

EKONOMI Under denna vecka genomför IF Metall i Norrbotten en fokusvecka för att uppmärksamma att det på fredag är precis två år kvar till riksdagsvalet. Temat för kampanjen är "Klart att det spelar roll", och visst spelar det roll för jobben och villkoren i arbetslivet om det blir fortsatt moderatstyre i Rosenbad eller inte.

Piteå2012-09-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"14.9.14 då väljer du!" står det på baksidan av IF Metalls broschyr som man kommer att dela ut tillsammans med frukostpåsar utanför en rad arbetsplatser i Piteå, Älvsbyn, Boden Kalix och Luleå under den kommande veckan. På framsidan av broschyren kan man läsa: "Klart att det spelar roll".

De senaste sex åren med en moderatstyrd regering visar verkligen att det spelar roll vem som håller i taktpinnen inne på Rosenbad. Detta har märkts inte minst på arbetsmarknadsområdet där de prioriteringar och de ideologiska val som alliansregeringen gjort verkligen har fått genomslag.

IF Metall konstaterar i broschyren att Reinfeldts moderatstyrda regering misslyckats med jobbfrågan. Arbetslösheten är rekordhög och har ökat kraftigt under det borgerliga styret. Ungdomsarbetslösheten är bland de allra högsta i Europa. Regeringen står mer eller mindre handfallen utan några riktigt jobbskapande förslag.

Och den moderatledda regeringens politik förskräcker. Man drar ner på antalet utbildningsplatser för att i stället satsa på RUT-avdrag för läxhjälp. I stället för att satsa på höjt tak i A-kassan och lägre avgifter satsar man på sänkt krogmoms. I stället för att investera i infrastrukturprojekt som är viktiga för Sveriges långsiktiga utveckling och konkurrenskraft satsar man på stora skattesänkningar. Prioriteringarna är lika tydliga som felaktiga.

IF Metall kräver att regeringen satsar mer på ökade investeringar i forskning och utveckling så att den svenska industrin ska kunna bibehålla och flytta fram sina positioner i ett globalt perspektiv. Det är nämligen så de många industrijobben kan säkras. Den exportinriktade industrin är på många sätt ryggraden i den svenska välfärdsmodellen och måste må bra för att Sverige ska må bra.

Ett annat område där IF Metall vill se tydliga satsningar är inom infrastrukturområdet. Förvisso satsar regeringen en del inom detta område, men dessa satsningar ligger ändå långt från vad som skulle behövas. Genom att satsa på en upprustning av landets vägar, järnvägar, telekommunikationer och annan viktig infrastruktur skapas förutsättningar för att exportindustrin ska kunna växa och generera medel som tryggar den svenska välfärden.

För att industrin ska kunna utvecklas optimalt måste kompetensförsörjningen fungera. Det måste finnas människor med just den kompetens som industrin efterfrågar. Ska vi i vårt glesbefolkade land klara kompetensförsörjningen måste matchningen på arbetsmarknaden fungera klanderfritt. Då har vi inte råd att låta folk gå arbetslösa med fel utbildning samtidigt som industrijobb inte kan besättas. Därför måste satsningarna på yrkeskomvux och yrkeshögskolor göras samtidigt som man åtgärdar det mest grundläggande problemet i det svenska kompetenspusslet, nämligen att allt för många elever tillåts lämna grundskola och gymnasium utan en fullvärdig utbildning. Det är där det grundläggande matchningsproblemet uppstår.

Ska matchningen på arbetsmarknaden fungera måste den enskilde känna en trygghet när man kastar sig ut i det okända och byter spår i arbetslivet. Därför måste A-kassan renoveras från grunden. Samma sak gäller med sjukförsäkringen. Sverige gagnas inte av att otrygga människor låses in i långa perioder av arbetslöshet eller sjukskrivning. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken måste återupprättas och en väl fungerande rehabilitering av sjuka måste komma till stånd. Vi har inte råd att låta mänsklig kompetens gå till spillo genom arbetslöshet eller sjukskrivningar.

14.9.14 väljer Sverige väg. Det spelar roll vilken sida som vinner makten denna dag. Det är bra att IF Metall påminner sina medlemmar om det. Det hjälper också oss andra att komma ihåg att vår röst spelar roll.

Läs mer om