Kärnkraftens stora fiasko

ENERGI Bistra tider väntar för de svenska elkonsumenterna. Snart är nästa chockräkning på väg att landa i brevlådan. Kombinationen kyla och för låg elproduktion har drivit upp genomsnittspriserna till nya rekordhöjder.

De svenska kärnkraftverken nådde förra vintern upp till en elproduktion på sextio procent av vad de är byggda för att kunna producera.

De svenska kärnkraftverken nådde förra vintern upp till en elproduktion på sextio procent av vad de är byggda för att kunna producera.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Piteå2011-01-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den kalla vintern sätter nu djupa spår i plånboken hos de svenska elkonsumenterna. Med kyla följer hög efterfrågan på el, och detta tillsammans med en hög efterfrågan på el från den elintensiva industrin skapar en efterfrågan som överstiger den inhemska produktionen och detta driver upp de svenska elpriserna ytterligare.

Samtidigt är produktionen från våra svenska kärnkraftverk förskräckande låg, och detta beror på att effektiviteten i de svenska kärnkraftverken är bedrövlig om man jämför med den effektivitet som utländska kärnkraftverk uppvisar. I senaste numret av Aktuellt i politiken försöker vd:n för branschorganisationen Svensk energi, Kjell Jansson, lägga skulden för detta kärnkraftsfiasko på de svenska politikerna och deras oförmåga att skapa långsiktighet i den svenska energipolitiken. Han menar att detta lett till en sådan osäkerhet att det varit svårt att upprätthålla den svenska kärnkraftskompetensen. Till Aktuellt i politiken säger Jansson: "När vi skulle avveckla kärnkraften var det ju inte det roligaste att utbilda sig till kärnkraftstekniker. Vi har för dålig kompetens framför allt bland underleverantörerna. De har inte den spetskompetens som krävs."

Detta ska enligt Kjell Jansson vara förklaringen till att de svenska kärnkraftsreaktorerna under förra vintern endast levererade sextio procent av den el de skulle producera, och att siffrorna för denna vinter än så länge ligger på cirka sjuttio procent. Om man ska ta de finska kärnkraftsverken som jämförelse så ligger effektivitetsmåttet där på nittiofem procent. Enligt Jansson ska detta bero på att Finland ska ha kunnat planera reparationer, underhåll och uppgradering av reaktorerna på ett annat sätt. Dessutom har utbildning av tekniker och ingenjörer kunnat ske på ett mer långsiktigt sätt då landet inte har haft samma energipolitiska osäkerhet som Sverige.

Detta känns mest som undanflykter och en bristande vilja att ta ansvar för det kärnkraftsfiasko som det egentligen handlar om, och försöka lägga över skulden på politikerna för deras ovilja att fatta beslut om att säga ja till fortsatt kärnkraft i Sverige. Detta tycker jag ger anledning till oro och ger anledning att ifrågasätta det sätt som ägarna till kärnkraftsreaktorerna hanterar reparationer och underhåll.

Med tanke på de faror som finns kring kärnkraften så har de svenska medborgarna rätt att förvänta sig att underhåll och reparationer planeras och genomförs på bästa tänkbara sätt, men Janssons uttalanden kan få en att tvivla på att så är fallet.

Vad som är än allvarligare är att Janssons uttalanden till Aktuellt i politiken antyder att det saknas spetskompetens i landet när det gäller kärnkraften. Det ger vatten på kvarn till de som är motståndare till fortsatta kärnkraftssatsningar i vårt land. För hur ska man kunna klara en sådan satsning om kompetensen saknas?

Den slutsats man kan dra av de senaste två vintrarnas kärnkraftsfiaskon är nog tyvärr att Jansson har rätt i sina slutsatser, och detta ger vid handen att ägarna till de svenska kärnkraftsreaktorerna inte haft förmågan att axla det ansvar som lades på dem när de fick ansvaret för genomförandet av den svenska kärnkraftsutbyggnaden. Och det får de svenska konsumenterna nu betala priset för.

Läs mer om