Israel och Palestina har långt till fred

Piteå2010-02-05 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nyligen träffade jag Mustafa Barghouti som är palestinsk politiker och vida aktad demokratikämpe. Han har gjort sig känd som frän kritiker av den israeliska ockupationen, men också av den utbredda palestinska korruptionen. 2005 ställde han upp i presidentvalet och kom tvåa.
Trots att Barghouti som vanligt gav ett stolt och starkt intryck var han nedslagen. Han tyckte att världssamfundet verkade nöja sig med att intressera sig för fredsprocesser snarare än fred. Samtidigt som bosättningarna växer och Gaza har förvandlats till ett utomhusfängelse.
Den politiska logiken, sett från Israels sida, är byggd på rädsla. Vem hjälper oss om vi blir attackerade av till exempel Iran? Finns det ett FN som kan komma till vår undsättning? Deras svar är nej och deras historiska dyrköpta erfarenheter stärker dem i övertygelsen. Det finns inga internationella spelregler som garanterar deras trygghet. De förlitar sig på styrkans makt uppburen av relationen till USA. Men därmed har de också mejslat sig ur regelverket för nationers umgänge. I sin ockupation av Västbanken bryter de flagrant mot internationell rätt och bygger hat på andra sidan muren.

Enligt Barghouti finns bara en sak som kan få tillbaka Israel till förhandlingsbordet: Ett starkare tryck utifrån. Obama försöker men måste få draghjälp av ett EU som står upp för sina stolta ord om mänskliga rättigheter. Precis som EU gör när andra länder söker umgänge eller medlemskap i EU. Om Israel vill ha internationella garantier för sin existens måste de själva respektera folkrätten inklusive en tvåstatslösning enligt 1967 års gränser.
Barghouti inser att även palestinierna har ett arbete att göra. Dels för att kunna tala med en gemensam röst, dels för att bygga ett Palestina bortom ockupationen. Precis som ANC enade sydafrikanerna mot apartheiden och förberedde sig för ett demokratiskt maktövertagande.
Nyligen genomförde Palmecentret en opinionsundersökning bland palestinska kvinnor på Västbanken och i Gaza. Över hälften upplever sig inte representerade av de etablerade politiska partierna. Politiska institutioner och president Abbas får lågt betyg. Förtroendet för Hamas vilja till demokrati är svagt.
Barghouti efterlyser respekt för internationella regler. För mig hägrar ett starkare FN. Tills dess måste EU och USA sätta press på Israel. Och palestinska politiker måste söka sitt folks förtroende för att kunna företräda dem. Inklusive kvinnornas.
Läs mer om