Inte alltid opponera

OPPONERA. Oppositionens främsta roll är att opponera. Men den måste välja sin strider och inte alltid bara tycka tvärt emot regeringen.

Piteå2007-07-23 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Socialdemokraternas hårda fördömanden av regeringens utförsäljning av statliga företag liknar i mitt tycke mer en ryggmärgsreaktion än ett rationellt politiskt ställningstagande.

I och för sig finns anledning att vara kritisk mot den borgerliga regeringens agerande. Bland annat har man struntat i att analysera konsekvenserna av utförsäljningarna.



Att sälja ut det framgångsrika och räntepressande bolåneföretaget SBAB är dessutom ett strategiskt misstag. I nuläget bör heller inte mer av Teliasonera säljas ut.

Däremot tycker jag att regeringen har rätt i att staten inte behöver äga en bank, ett fastighetsföretag eller ett börsföretag. Och framför allt - vad är poängen med att staten driver ett företag som försöker förmå människor världen över att dricka mer sprit?

Det var länge sedan som socialdemokraterna övergav förstatligandet som ekonomisk-politisk strategi och valde den pragmatiska vägen.



Därför är det märkligt att man nu i oppositionsställning skickar ut andra signaler.

Det högljudda motståndet mot regeringens utförsäljningsplaner skapar intrycket att det fortfarande skulle vara en ideologisk hjärtefråga för socialdemokraterna att staten äger företag.

Oppositionsrollen lockar partiets företrädare att inta mer extrema hållningar än vad de egentligen står för.

Värst är det när argumentationen drivs med sådan övernit att den går på tvärs mot grundläggande socialdemokratiska åsikter.

I en debattartikel i Sydsvenskan (9/7) skriver den lokale stockholmske s-politikern Johan Lundberg att "nationalklenoden" Vin och sprit måste vara kvar som ett svenskt bolag. Hans plädering innehåller våldsamma överdrifter.

Lundberg hävdar till exempel att den skånska landsbygden fått ett uppsving(!) tack vare produktionen av Absolut vodka i Åhus och att detta bara kan bevaras med svenskt ägande.

- Väljer Mats Odell att sälja till någon av de internationella sprittillverkarna kommer troligtvis bolagets produktion, utveckling av produkter och andra administrativa uppgifter inom en snar framtid att försvinna från Sverige.



Att värna om nationellt ägande är ok om det handlar om speciellt tekniskt kunnande eller företag som har stor strategisk betydelse för en framtidsbransch. Men inget av detta gäller ju Vin och sprit.

Svensk socialdemokrati och svensk fackföreningsrörelse har länge varit för en öppen och fri handel.

Att måla upp utländskt ägande som ett hot mot produktion och sysselsättning i Sverige är att spela på grumliga protektionistiska strömningar.

Det är inte bara fel i princip. En sådan attityd kan slå tillbaka mot svenska företag, som ju utvecklas och expanderar bland annat genom att köpa upp företag i andra länder.

Oppositionen ska opponera, men det skadar inte att fundera lite över hur det görs också.

Läs mer om