Inte alltid lätt med statistik

Piteå2010-06-09 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Efter måndagens ledare om landstingspolitiken och det senaste valet fick jag ett mejl från Moderaternas gruppledare Bo Hultin där han påpekade felaktigheter i siffermaterialet när det gäller de borgerliga partierna. Till min förskräckelse så inser jag att han har rätt. Jag har spegelvänt siffrorna när det gäller förändringen mellan valen 2002 och 2006. Jag redovisar därför de korrekta siffrorna här:
Moderaterna: Ökade 2,93 procent till 10,35 procent
Centerpartiet: Ökade 0,58 procentenheter till 6,10 procent
Folkpartiet: Ökade 0,30 procentenheter till 5,40 procent
Kristdemokraterna: Minskade med 0,4 procentenheter till 3,62 procent
Alliansen totalt: Ökning med 3,41 procentenheter till 25,47 procent
Totalsiffran för alliansen i valet 2006 var således inte felaktig. Men det som blev fel var skrivningarna om hur alliansen gick lokalt i förhållande till rikstrenden. Det man kan konstatera är att Moderaterna hade hjälp av rikstrenden i långt mycket högre grad än vad övriga borgerliga partier hade.
Huvudtesen i min analys står ändå fast. Vårdalliansens tankar har endast stöd av 25,47 procent av norrbottningarna. Ska vårdalliansen kunna ta makten är de beroende av Norrbottens sjukvårdsparti. Räknar man in dem i "regeringsunderlaget" för ett borgerligt styre i landstinget så minskade stödet för ett regeringsskifte mellan åren 2002 och 2006 från 45,24 procent till 40,91 procent. Alliansens uppgång raderades helt ut och blev en stor nedgång på grund av den tänkta koalitionspartnern Sjukvårdspartiet. Den samlade oppositionen försvagades i mycket hög utsträckning.

I mejlet skriver Bo Hultin även följande: " Du skriver om missnöjet 2006 med landstingsrådet Kent Ögren. Det kanske inte har minskat 2010. Det kanske har ökat." Det som Hultin här refererar till är följande formulering: " Hur blev då landstingsresultatet i skuggan av den borgerliga riksmedvinden och ett stort missnöje med landstingsledningen, och då främst Kent Ögren enligt den borgerliga oppositionen?" Jag är övertygad om att Vårdalliansen med Bo Hultin i spetsen kommer att försöka bygga valrörelsen i landstinget på en kampanj mot Kent Ögren på samma sätt som den nationella strategin bygger på kampanjen mot Mona Sahlin. Vi får väl se hur långt den strategin bär. Vårdfrågorna ligger långt närmare väljarnas vardag än vad många rikspolitiska frågor gör, och detta gör att politikens innehåll ökar i betydelse. Människor i Norrbotten har en bild av hur vården fungerar och det är utifrån denna bild man bildar sig sin uppfattning. Och bilden är klar och tydlig. De som har varit i kontakt med vården är nöjda med vården.
Hur som helst så kommer det att bli ett spännande val i höst. Speciellt på riksplanet. Jag tror dock inte att landstingsvalet blir samma kioskvältare. För även om Bo Hultin skriver så här i mejlet till mig: "Om Oppositionen den 19 september ökar med 4 mandat så har inte längre S+V+Mp kvar majoriteten i Landstinget, större är inte marginalen." och verkar tro att det är en lätt match, så är jag inte lika övertygad. Jag skulle satsa mina pengar på ett förstärkt rödgrönt styre i landstinget, om jag skulle spela på resultatet i det valet.

Jag är tacksam att Bo Hultin påpekade felaktigheterna i min ledare. Det är pinsamt att göra en sådan dundertabbe, och det är med skammens rodnad jag ödmjukast ber så mycket om ursäkt för detta klavertramp.
Läs mer om