När Håkan Juholt vid Folk och Försvars årliga konferens i Sälen beskyllde regeringen för att ha genomfört förändringarna i det svenska försvaret med Sverigedemokraternas hjälp trots att de inte satt i den svenska riksdagen vid det tillfället uppmärksammades detta stort i radio, tv och i landets tidningar, varvid Håkan Juholt beskylldes för att ljuga.
Samma vecka var det partiledardebatt i den svenska riksdagen. I ett replikskifte mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt kring utförsäljningen av apoteken hävdade Reinfeldt att den större delen av de svenska apoteken fortfarande var i statlig ägo och att reformen inneburit att det öppnats apotek på platser där man aldrig haft något apotek.
Tidningen Dagens Apotek skrev senare att statsministerns uttalande inte stämmer då sjuttio procent av apoteken numera drivs av privata företag. I samma artikel kan man läsa att de apotek som öppnats på orter som tidigare saknat apotek är hela två till antalet. Dessa apotek återfinns i Älmsta och i Insjön. Har ni sett några braskande rubriker om lögnaren Reinfeldt i samband med detta?
På tisdagen i förra veckan gav Svenska Dagbladet i sin faktakoll rött ljus för statsministerns uttalande om att Sverige var ensamma i Europa om att ha överskott i sin ekonomi både 2010 och 2011. Svenska Dagbladets reporter Leif Petersen skriver den 17 januari följande: "Till att börja med har inte Sverige haft överskott de båda åren. Under 2010 blev underskottet cirka 1 miljard kronor. Det är naturligtvis inte mycket i en budget som omsätter uppemot 800 miljarder kronor. Men ett underskott är ett underskott." Leif Petersen fortsätter längre fram i artikeln på följande vis: "Det finns ett annat sätt att räkna ut budgetbalansen på. Då rensas engångseffekter bort. Under 2010 fanns ett stöd till kommunerna som betalades redan i december 2009. Rensat för diverse engångseffekter är det så kallade underliggande underskottet cirka 25 miljarder kronor. Det är ännu längre från ett överskott." Petersen påpekar dessutom att såväl Schweiz som Norge kunde uppvisa överskott för år 2010 och 2011.
Men det finns fler tillfällen när statsministern slirat med sanningen. Ett exempel är när han å Bildt-regeringens vägnar tog åt sig äran för att Sverige införde en koldioxidskatt 1991. Förvisso hade han rätt i att skatten infördes 1991 då skatten verkligen infördes den första januari detta år. Men detta skedde efter en proposition från den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Regeringen Bildt tillträdde ju som alla vet efter valet hösten 1991.
Ett annat exempel är när statsministern påstod att högre skatt för pensionärer var ett fenomen som var ganska spritt i utvecklade länder. Men när PRO lät forskare göra internationella studier kring detta så visade det sig tvärtom att Sverige var ganska så ensamma om detta.
Även statsministerns uttalande om att det är 100 000 fler sysselsatta nu än när regeringen tillträdde år 2006 är att lite lätt slira på sanningen. Förvisso är det sant om man ser till reala tal, och inte då tar hänsyn till den befolkningsökning som skett i landet sedan dess och att underlaget numera omfattar åldrarna 15-74 år i stället för 16-64 som man tillämpade 2006.
Frågan är bara varför Fredrik Reinfeldt kan komma undan så lätt när han slirar på sanningen medan det blev ett himla hallå när Håkan Juholt gjorde samma sak.
Man kan hoppas på att åtminstone en liten del av den arbetstid som nu inte behöver läggas på granskningen av Håkan Juholt kan läggas på att granska sanningshalten i statsminister Fredrik Reinfeldts alla uttalanden. Det verkar sannerligen behövas.