Leif Pettersson är partiombudsmannen som vid valet 2006 tog steget från distriktsexpeditionen i Luleå till riksdagshuset i Stockholm. I dag är han ordinarie ledamot i trafikutskottet, samt ersättare i både kultur- och försvarsutskottet.
Mycket av vårt samtal kom den här höstadagen i september att kretsa kring infrastrukturfrågor i olika former, eftersom arbetet med att ta fram den socialdemokratiska infrastrukturmotionen pågick som bäst, och mycket av dessa frågor hamnar på trafikutskottets bord. Leif är också den ledamot som inom S-gruppen i trafikutskottet ansvarar för vägfrågor och trafiksäkerhet.
Leifs intresse för infrastrukturfrågorna bottnar i dessa frågors betydelse för ett industrilän som Norrbotten. För Leif är infrastrukturfrågorna inte ett självändamål, utan ett medel för att uppnå andra värden i vårt samhälle. Ett är de norrbottniska företagens möjligheter att verka i vårt län. För detta krävs fungerande transporter till rimliga och konkurrenskraftiga priser. Ett annat är att se till att de som väljer att bo och verka här uppe har tillgång till goda kommunikationer i hela vårt län, och då såväl när det fysiska kommunikationsformer men också data- och telekommunikationer.
Leif pekar särskilt på de stora behov av infrastruktursatsningar som gruvboomen i Norrbotten medför. Det handlar om såväl vägar som järnvägar som behövs för att transportera allt till och från de gruvor som nu växer upp på olika håll. En särskild utmaning som Leif ser är att få ledamöter från andra håll i landet att förstå hur stora satsningar det handlar om. Leif lyfter till exempel fram koppargruvan i Laver som blir minst lika stor som koppargruvan i Aitik, Europas nu största koppargruva. Rent allmänt upplever han att regeringen har alldeles för lite tankar kring den svenska godstrafiken i allmänhet, och kring godstrafiken här uppe i norr i synnerhet. Det gäller därför att pressa på regeringen så att de verkligen förstår vilken betydelse väl fungerande godstransporter har för tillväxten och exporten.
Ett annat område som har betydelse för villkoren för de norrbottniska företagen är frågan kring den avståndsbaserade vägskatten. Denna försöker borgerliga företrädare svartmåla som ett av de stora hoten mot åkerinäringen i norr. För Leif handlar frågan både om hållbarhet och om en finansiering som möjliggör nödvändiga transportrelaterade infrastrukturinvesteringar. Leif pekar på att det på andra håll i Europa fungerar med den här typen av vägskatter. Det viktiga är att det är skatter som är konkurrensneutrala på så vis att de faller ut lika på alla de företag som nyttjar det svenska vägnätet. Leif konstaterar torrt att dagens politik på detta område får till effekt att det enda område där utsläppen ökar är utsläppen från vägtrafiken. Det är långt ifrån hållbart över tid.
Leif Pettersson förväntar sig att det politiska klimatet kommer att bli allt hetare ju närmare valet 2014 vi kommer. Det kommer att bli en hård politisk debatt. Det är därför som den kommande partikongressen i vår kommer att vara så betydelsefull. Mycket av fokus ligger därför på arbetet att ta fram skarpa och konkreta förslag inför partikongressen.
En annan sak som Leif lyfter fram under vårt samtal är det faktum att regeringen övertar allt fler av de frågor som Socialdemokraterna driver och genomför dessa. Leif poängterar att det i och för sig är trevligt eftersom det visar att Socialdemokraterna lägger fram bra förslag och för en politik som även regeringen tycker förbättrar Sverige, men problemet är att Socialdemokraterna hela tiden måste gå vidare och presentera nya förslag på hur Sverige ska kunna bli ett bättre samhälle för människor och företag att verka i.
Sverigedemokraterna sätt att hantera sin vågmästarställning är också en av de frågor som Leif tycker kommer bli intressanta att följa under året. Kommer SD att fortsätta att ge regeringen nålstick efter nålstick på samma sätt som man gjorde under senare delen av förra riksdagsåret, eller kommer man att inordna sig mer som ett lydigt stödparti till Moderaterna och de andra allianspartierna.
När jag ber Leif beskriva vilken den viktigaste funktion han ser sig ha som norrbottnisk S-ledamot i riksdagen så blir svaret att få de övriga att se tillväxtlänet Norrbotten och vad Norrbotten kan bidra med till vårt land, men också vad som behövs för att vi här uppe ska kunna optimera våra bidrag till den samlade tillväxten och ekonomin. Det gäller nämligen att åstadkomma en förståelse och en upplevelse av det som är unikt för Norrbotten. För att kunna göra det på bästa sätt gäller det att vara ute mycket i länet och lyssna på vad medborgare, näringslivs- och samhällsföreträdare har att säga och vad de upplever som viktigt.
I nästa avsnitt av intervjun med Leif Pettersson får ni veta mer om hans tankar kring politikens innehåll och det socialdemokratiska framtidsuppdraget. Men det blir efter helgerna.