Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti och Moderaterna vill båda göra anspråk på att vara det enda alternativet för landets arbetare. Under valrörelsen 2006 gjorde Fredrik Reinfeldt allt vad han kunde för att sno åt sig initiativet genom att tala gott om turordningsreglerna i LAS och fackföreningsrörelsen. Detta var en av grunderna för den politiska makeover som Fredrik Reinfeldt, Per Schlingmann och Anders Borg genomförde för att göra partiet möjligt att rösta på för mer socialdemokratiskt färgade väljare. Och makeovern lyckades till stora delar. Man lyckades sno åt sig traditionella socialdemokratiska begrepp, som arbetslinjen, och fylla dem med ett delvis nytt innehåll.
Senaste pusselbiten i den moderata makeovern kom när alliansen i Stockholm presenterade sitt budgetförslag. Ett av de förslag som presenterades var att införa rätt till heltidsanställningar och ett annat att införa av barnomsorg på obekväm arbetstid. Den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten har svårt att dölja sin skadeglädje över att Moderaterna därigenom lyckas sno åt sig initiativet när hon i torsdags skrev följande på Twitter: "I dag i SvD: Alliansen i Stockholm inför barnomsorg på obekväm arbetstid och rätt till heltid. S är omsprungna av verkligheten." Och visst kan man förstå att hon njuter över att man nu tar över kommandot i denna fråga i landets största stad.
De fyra borgerliga gruppledarna i Stockholms stad skriver i Svenska Dagbladet skriver gemensamt: "För att ytterligare höja kvaliteten och minska ofrivillig deltid ska den som vill jobba mer ha möjlighet till det. Heltid ska erbjudas. Detta är också en viktig jämställdhetsfråga, eftersom fler kvinnor än män arbetar deltid, och det är i vård- och omsorgsyrkena som de flesta av dessa arbetar."
Frågan är bara vad detta löfte i Stockholm betyder i praktiken. För om man skrapar på ytan så är det lätt att konstatera att löftet om heltid till stora delar saknar substans. På stadsledningskontoret i Stockholm verkar man överrumplade och man har ingen aning om hur löftet ska förverkligas. Enligt finansborgarrådet Sten Nordin (M) så handlar rätten till heltid om att de anställda i första hand ska kunna få gå upp i tid på den egna arbetsplan men att man också kan få räkna med att jobba på två arbetsplatser. Så långt är inte skillnaden så stor från andra kommuner som genomfört en heltidssatsning.
Samtidigt finns en avgörande skillnad mellan Stockholm och de flesta andra kommuner. Man är nämligen en av de kommuner i landet som gått längst i att lägga ut verksamheter på entreprenad, och erbjudandet om heltid gäller bara i verksamheter som bedrivs i egen regi. Och detta gör heltidslöftet till en illusion för det stora flertalet av de som får sin lön finansierad av Stockholms stad.
Hade alliansen i Stockholm menat allvar med heltidsförslaget hade man självklart sagt att löftet ska gälla för all verksamhet som finansieras via stadens skatteuttag. Men se det gör man inte. Bakvägen kan man alltså komma ifrån sitt löfte genom att driva på entreprenadiseringen ytterligare.
Samtidigt finns en avgörande skillnad mellan Stockholm och de flesta andra kommuner. Man är nämligen en av de kommuner i landet som gått längst i att lägga ut verksamheter på entreprenad, och erbjudandet om heltid gäller bara i verksamheter som bedrivs i egen regi. Och detta gör heltidslöftet till en illusion för det stora flertalet av de som får sin lön finansierad av Stockholms stad. De flesta av dem som jobbar inom hemtjänsten i Stockholm är nämligen privat anställda då 61 procent av vårdtagarna har en privat utövare och 71 procent av de som bor på ett särskilt boende bor på ett boende som drivs i privat regi . Detta enligt siffror som tidningen Kommunaktuellt tagit fram. Hade alliansen i Stockholm menat allvar med heltidsförslaget hade man självklart sagt att löftet ska gälla för all verksamhet som finansieras via stadens skatteuttag. Men se det gör man inte. Bakvägen kan man alltså komma ifrån sitt löfte genom att driva på entreprenadiseringen ytterligare.