Ideologi före förnuft
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I vilket annat sammanhang som helst hade det varit en framgångssaga som lockat till ytterligare satsningar.
Men nu handlar det om offentlig verksamhet i ett borgerligt styrt Sverige och då mäts med andra måttstockar.
För i alliansens Sverige ska marknaden råda - även när offentliga lösningar är ett sakligt och ekonomiskt överlägsna alternativ.
Nu gäller det kollektivtrafiken. Ett utredningsförslag vill öppna för privatisering av all kollektivtrafik, även den regionala.
Framgångsföretaget jag nämnde i ingressen heter Skånetrafiken. De senaste tio åren har man ökat resandet från 65 miljoner resor till 130 miljoner.
Lyftet har åstadkommits bland annat genom en samordning av trafiken så att det går att åka på samma biljett på bussar, Pågatåg och Öresundståg.
En annan orsak till framgången är hög turtäthet även på mindre lönsamma linjer.
De stora resandeströmmarna mellan städer som Malmö och Lund subventionerar trafiken i glesare delar av Skåne.
En positiv spiral har kommit igång. Fler turer har lett till att fler tagit buss och Pågatåg istället för bilen till jobbet.
Men nu ska det alltså bli stopp för det.
Att kollektivtrafiken drivs av
offentliga operatörer är nämligen inte politiskt korrekt för den borgerliga alliansen. Deras ideologiska käpphästar är viktigare än de goda erfarenheterna i verkligheten.
Enligt den utredning som presenterats ska nuvarande offentliga operatörer försvinna och trafiken istället upphandlas av regionala myndigheter. Privata operatörer får tävla om alla linjer.
Det offentliga ska reduceras till städgumma som får sopa upp trafik som det privata ratat och som myndigheten kan tänka sig subventionera.
Det betyder att privata företag kammar hem vinsterna på de lönsamma linjerna medan skattebetalarna får stå för den olönsamma trafiken.
- Följden kan bli att hälften av all kollektivtrafik i Skåne försvinner, befarar Skånetrafikens trafikdirektör Magnus Hedin.
- Om privata aktörer tar över så kommer de bara att köra på de linjer och på de tidpunkter där det är lönsamt. Kostnaderna för regionen och kommunerna om man vill köra trafik på andra tider ökar. Förloraren blir den lilla människan.
Billigare lär det inte bli heller. Erfarenheter från Storbritannien visar att biljettpriserna ökade med 60 procent.
Men framför allt försvinner basen för den framgång som Skånetrafiken och andra regionala bolag haft: Samordningen av turerna och den målmedvetna satsningen på att få fler att gå över från bil till kollektivtrafik.
Bra kollektivtrafik är förutsättningen för en väl fungerande arbetsmarknad, det lägger grunden tillväxt och sysselsättning.
Inte undra på att även borgerliga politiker ute i landet är oroliga för att regeringens ideologiska nit än en gång ska gå före förnuftet.