Hur många nya jobb det sedan blir i praktiken är en annan sak. Helt avgörande för företagens sysselsättning är ju efterfrågan på deras produkter. Om efterfrågan inte ökar kommer ingen att anställa fler.
Lägre anställningskostnader lockar även regeringen med i sina anställningsstöd. En väsentlig skillnad är dock att regeringens subvention riktas direkt mot de som är arbetslösa medan
alliansens subvention smetas ut över alla anställningar, även sådana som ändå hade blivit av.
Men företagens kostnader ska också minskas genom att lönenivåerna hålls tillbaka. I praktiken betyder det att Sverige ska konkurrera med lägre löner. Denna del av alliansens jobbstrategi åstadkoms på två sätt. Dels ska fackföreningsrörelsen försvagas med hjälp av dyrare fackavgift och högre avgift till a-kassan, dels genom sänkt ersättning i a-kassan.
A-kassans ersättningsnivåer fungerar som ett lönegolv för arbetslösa som söker jobb. Genom att sänka ersättningen tvingar alliansen de arbetslösa att ta jobb till betydligt lägre löner än
tidigare.
Nej, nej, protesterar alliansen, så tänker vi inte alls. Men det är ju precis den här typen av resonemang som förts och förs av moderaterna.
"Jag är övertygad om att många av dagens unga skulle kunna tänka sig att ta jobb till löner som ligger under avtalsenliga ingångslöner och med arbetsuppgifter som vänsterfolk har rubricerat som mindre värda", sa Fredrik Reinfeldt själv 1994.
Samma tongångar ekar fortfarande i de moderata leden. Inte öppet i den absoluta partitoppen, men rätt som det är flyger locket av och det man verkligen tänker blir synligt.
I en intervju i Sydsvenska Dagbladet (28/8) filosoferar Christer Wallin, moderaternas förstanamn på kommunfullmäktigelistan i Lund.
"Jag ser det som ett problem att vi i Sverige saknar en låglönesektor som ett första insteg i arbetslivet."
- Handlar det om hushållsnära tjänster, undrar tidningen.
"Ja nu har vi inte så mycket pooler i detta landet, men annars den typen av låglöneyrken där man gör rent poolen eller packar kassarna på Wal-Mart (stormarknadskedja i USA). Tack vare att man har en låglönesektor kan ju företagen anställa folk på en mycket, mycket lägre nivå. Det handlar om lägre än de lägsta lönerna i dag. Lönesättningen måste bli fri i det fallet.
Hushållsnära tjänster som jag som privatperson ska kunna ha råd med måste ju ligga på en rimlig nivå", säger Christer Wallin, som tjänar 65 000 kronor i månaden.
Detta är alltså vad som rör sig i huvet på en moderat i ledande ställning. Är lönesänkningar verkligen uteslutna med den borgerliga alliansen?
Fan tro’t.