Rätt till heltid - möjlighet till deltid. Budskapet känns nog igen eftersom kravet är långt ifrån nytt. Fackliga organisationer som Kommunal har länge stått på barrikaderna i denna fråga, likaså S-kvinnor. Socialdemokraterna var inför förra valet förberedda på att lägga fram ett lagförslag om rätten till heltid, förutsatt att man vann valet. Hur det gick med det vet vi ju alla. Nu aktualiserar Håkan Juholt lagstiftningstanken igen och aviserar att detta kommer att finnas med i budgetmotionen som partiet kommer att lägga om ett par veckor.
Motståndet mot lagstiftning är hårt från många håll. Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, värnar om det kommunala självstyret och motsätter sig lagstiftning. Och visst hade det varit bra om kommunerna själva hade klarat av att åtgärda deltidsproblematiken. Att säga att det händer väldigt lite är närmast ett understatement.
Rätten att jobba deltid, och möjligheten för den enskilde att välja att jobba deltid, är en frihetsreform värd namnet. Det är egentligen underligt att denna frihetsälskande regering som vi har inte driver denna fråga alls. Det handlar ju i grund och botten om en stärkt frihet för individen.
Men det är väl fortfarande så att utgångspunkten på den borgerliga sidan är arbetsgivarperspektivet, inte arbetarperspektivet. I stället är det vänsterkrafter i vårt samhälle som driver frågan. Och det är ju i och för sig inget konstigt eftersom man värnar om arbetarens ställning på arbetsmarknaden.
Det som däremot är beklagligt är att socialdemokratiskt ledda kommuner inte ser till att genomföra detta i sina egna kommuner. Visst blir det en del organisatoriska problem. Men problem är till för att övervinnas. Och ger man sig bara den på att man ska lyckas så gör man också det. Men det är alldeles för lätt att ducka för problemen.
De negativa effekterna som följer av ofrivillig deltid är så stora att man som socialdemokratisk kommunpolitiker inte får ducka och ge upp. Sjuttiofem procent av allt deltidsarbete i Sverige utförs av kvinnor. Vissa av kvinnorna väljer att jobba deltid, men för den stora massan handlar det om ofrivillig deltid. Ett deltidsarbete som gör att den enskildes ekonomiska frihet begränsas, både nu och i framtiden då deltidsarbete också leder till lägre pension i framtiden. Den som väljer frivilligt att jobba deltid är ju beredd att ta det, men den som ofrivilligt tvingas till deltidsarbete straffas dubbelt. Det är minst sagt grymt.
Hur ser det då ut i vår älvdal? Arvidsjaur har enligt Kommunals undersökning en skriftlig överenskommelse om rätten till heltid. I Älvsbyn finns det ett politiskt beslut i frågan, och Piteå har en skriftlig överenskommelse om rätt till heltid i vissa delar av den kommunala verksamheten.
I Arjeplog finns däremot varken skriftliga överenskommelser, muntliga överenskommelser eller politiska beslut i frågan. Sett till älvdalen som helhet ser det något ljusare ut än i riket i helhet. Men det är inte tillräckligt bra.
Nu är det dags att de socialdemokratiska kommunledningarna sätter fart och ser till att rätt till heltid införs, och att den ska gälla i hela den kommunala verksamheten. De organisatoriska problemen får man helt enkelt övervinna.
Det är dags att visa att det gör skillnad med ett socialdemokratiskt styre i kommunen. I nästa undersökning vill vi se att rätten till heltid gäller hela verksamheten i alla de fyra kommunerna.