Hundra år i folkets tjänst

KUNSKAP Arbetarnas bildningsförbund firar i år att man under hundra år har verkat i folkbildningens tjänst. Bakgrunden till att arbetarrörelsen satsade så hårt på bred folkbildning var övertygelsen om att kunskap ger makt att förändra samhället. ABF har varit en viktig faktor för Sveriges position som kunskapsnation.

Piteå2012-06-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ABF:s 100-års jubileum firas just nu med en jubileumsvecka i Stockholm, och med olika aktiviteter runt om i vårt land. Den 16 juni genomförs, som avslutning på jubileumsveckan, även en extra stämma där ny ordförande efter Karl-Petter Thorwaldsson, som numera är LO-ordförande, ska väljas. Allt talar för att det blir 40-åriga Helén Pettersson från Umeå som tar över ordförandeklubban för ABF på lördag. Hon blir i så fall den första kvinnliga ordföranden i ABF:s 100-åriga historia. Det är stort! "Hon är som ett Kinderägg - tre önskningar i ett", sa Karl-Petter Thorwaldsson, som representant för stiftarna, när han presenterade Helén Petterson S-riksdagsledamot från Umeå som kandidat till ny ABF-ordförande. Med detta anspelade han på att Helén Pettersson har facklig bakgrund, är ordförande i ABF-distriktet i Västerbotten och själv har egna erfarenheter av hur viktig folkbildningen kan vara för den egna personliga utvecklingen.

ABF är Sveriges största studieförbund och finns i landets samtliga kommuner. ABF erbjuder allt från studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang. Varje år deltar 750 000 personer i ABF:s cirkel- och kursverksamhet, nära 700 000 besöker föreläsningarna och över två miljoner tar del av musik- och teaterverksamheten.

ABF är partipolitiskt obundet, men organisationens värderingar sammanfaller med arbetarrörelsens. ABF grundades för snart 100 år sedan, den 16 november 1912, av Socialdemokraterna, LO och Konsumentkooperationen. Man bildade ABF för att organisationen skulle ta hand om och utveckla den bildningsmodell som utvecklades tillsammans med folkrörelserna. En bildningsmodell där deltagandet var fritt och frivilligt, där kunskap formades och spreds "av folket och genom folket". På den här tiden var utbildningsväsendet underutvecklat och relativt odemokratiskt. Majoriteten av befolkningen var utestängd från all utbildning utom den sexåriga folkskolan.

Med folkbildningen kom en förändring. Nu fick fler möjlighet att läsa, diskutera och lära sig sådant som tidigare varit reserverat för några få. Och nu kunde människor själva forma innehållet i bildningsverksamheten - vilket gjorde att den svarade upp mot deras verkliga behov.

Sverige har naturligtvis förändrats sedan 1912 - men arbetet för demokrati och jämlikhet får aldrig stanna upp. ABF kämpar fortfarande för att utjämna klasskillnaderna, och för att ge alla samma möjligheter, oberoende av kulturell bakgrund, bostadsort eller ekonomisk situation. Övertygelsen om att demokratin ständigt måste återerövras är allt jämt en av grundtankarna inom organisationen.

ABF:s roll är att ge människor chansen att förverkliga sina drömmar, skapa och ta del av kultur, och bilda sig en uppfattning om olika samhällsfrågor. ABF vill ge mest till dem som har fått minst.

Alla har naturligtvis sin egen relation till ABF, och det är precis så det ska vara. Läs gärna senaste numret av tidningen Fönstret där personer som Peter Wahlbeck, Orup och Lasse Åberg berättar om sin personliga relation till ABF.

Stiftarna av ABF kunde inte ha valt en bättre kandidat till ordförandeposten i ABF. Helén Pettersson är folkbildningen personifierad. I dag är hon riksdagsledamot för Socialdemokraterna, hon har en gedigen facklig bakgrund och är dessutom ordförande för Västerbottens ABF-distrikt.

Helén Pettersson säger att hon är den hon är tack vare folkbildningen. Folkbildning har varit avgörande genom hela hennes liv. Hon säger själv att hon inte passade in i den traditionella skolmiljön.

- Jag fick inte så bra betyg i grundskolan. Efter nian började jag arbeta som hotellstäderska och redan som 17-åring engagerade jag mig fackligt på min arbetsplats.

När Helén senare , tack vare fackliga kurser, blev studiemotiverad läste hon in gymnasiekompetensen på Brunnsviks folkhögskola. När folkhögskolestudierna var klara var massarbetslösheten i Sverige ett faktum. Helén var arbetslös under några år. Under den tiden höll hon många fackliga kurser runtom i landet, vilket senare ledde till att hon fick jobb som ombudsman på Hotell och Restaurangfackets Stockholmsavdelning. Därefter började hon som ombudsman på LO-distriktet i Stockholm.

- Efter det fick jag drömjobbet som ombudsman på LO-idédebatt. Där är folkbildningen grunden. Vi anordnade i samarbete med andra, inte minst ABF, mängder med verksamhet som seminarier, filmfestivaler, socialistiska forum, sociala forum och producerade material för debatt och diskussion. Det var fantastiska år som utvecklade mig och min syn på arbetarrörelsen och folkbildningen, säger hon.

Helen Pettersson har absolut möjlighet att leva upp till de förväntningar som Karl-Petter Thorwaldsson gav uttryck för när han pratade om Helén som tre önskningar i ett Kinderägg. Med de erfarenheter som hon bär med sig, och sitt glödande engagemang för folkbildningen kan hon lägga en god grund när ABF nu går in i nästa hundra år i folkbildningens tjänst. För folkbildning är ett ständigt pågående projekt, för samhället är stadd i en ständig förändring och människor behöver verktyg för att kunna hänga med i de allt snabbare samhällsförändringar som vi ser. ABF har fortfarande en mycket viktig uppgift inom arbetarrörelsen att fylla. Det är bara att lyckönska organisationen och Helén Pettersson inför framtiden. För kunskap ger fortfarande makt att förändra, och den makten måste även fortsättningsvis komma alla till del.

Läs mer om