När SCB härförleden presenterade den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter, den så kallade PIAAC-undersökningen fick Sverige överlag goda resultat särskilt vad gäller läsförståelse och räknefärdighet. Även vad gäller problemlösning med hjälp av dator hamnade Sverige i topp. Men, påpekar Marika Formgren i sin ledare, skillnaderna mellan olika grupper i samhället. Inrikesfödda har långt högre resultat än vad utrikesfödda har. Blad de svenskförra ligger den genomsnittliga poängen både för läsförståelse och räknefärdighet på 279 poäng. För utrikesfödda som invandrat de senaste sex åren ligger poängen under200 vilket motsvarar mycket rudimentära kunskaper.
Det är intressant att Marika Formgren uppmärksammar dessa skillnader i resultat eftersom sådana enorma skillnader i kunskapsnivåer i ett samhälle måste hanteras. Frågan hur detta ska ske är mycket intressant ur ett ideologiskt perspektiv. Detta visar nämligen i hög grad vilken människosyn man företräder och hur man i grunden anser att samhället ska vara uppbyggt.
Under de senaste åren när Moderaterna försökt sätta bilden av sig själva som De Nya Moderaterna, och till och med nu på logotypen kallar sig” Nya m, Sveriges arbetarparti”, och försöker tona ner motsättningarna i samhället och motsättningarna i politiken kommer här Marika Formgren som en frisk fläkt och pratar klarspråk om hur samhället ska hantera klyftor i ett samhälle. Här är det inte fint bomullsinlindade formuleringar vars syfte är att förvilla väljarna och invagga dem i en falsk trygghet. Här är det racka puckar och tydliga besked. Det är moderat politik när den visar sitt sanna jag.
Marika Formgren är nämligen inte särskilt intresserad av att försöka utjämna kunskapsklyftorna i vårt samhälle. Visserligen, skriver hon, kan man säkert höja kunskapsnivåerna och minska klyftorna genom SFI och Komvux. Men det är mycket bättre att ta vara på klyftorna på det sätt som regeringen förstått att man kan göra. Poängen är att man ska stimulera fram en större marknad för lågkvalificerade jobb via sänkt krogmoms och rutavdrag.
Den socialdemokratiska politiken som syftar till att Sverige ska upprätthålla sin konkurrenskraft genom att ersätta lågkvalificerade jobb med högkvalificerade dömer hon ut totalt. Det är i stället bättre att skapa en arbetsmarknad där de lågkvalificerade utlandsfödda passar in. Formgren befarar nämligen att man annars kommer få en växande del av befolkningen som behöver livstidsförsörjning och detta i sin tur kan skapa motsättningar i samhället och dessutom kommer ge mindre utrymme för andra välfärdsåtaganden. En retorik som ligger mycket långt ut på högerskalan och vanligtvis mest återfinns hos sverigedemokrater och andra högerextrema grupper.
Det är uppenbart att Marika Formgren, som på sin egen blogg beskriver sig som liten, arg och höger, företräder samma gamla högeruppfattningar som vi känner igen från tidigare. Klyftor i ett samhälle är en tillgång och en möjlighet om vi tar vara på dem. Det lönar sig inte att satsa på att höja kunskapsnivån för de utlandsfödda invandrare som kommit de senaste sex åren. Det är bättre satsa pengarna på subventionerade jobb som kan bidra till att medel- och överklassen får sitt livspussel att gå ihop.
Tack och lov företräder Socialdemokraterna en annan människo- och samhällssyn. Det är i alla lägen värt att satsa på den enskildes utveckling och politiken måste framförallt gå ut på att utjämna livschanser genom att förbättra människors förutsättningar i samhället.
Det är bara att tacka Marika Formgren för att hon talar klarspråk, och även ledarredaktören Johan Eriksson på Norrbottens-Kuriren för att han släpper fram henne. Om fler gör som Marika Formgren och låter högern visa sitt sanna jag kommer skillnaderna mellan ett blått och ett rött Sverige att bli uppenbara.