Högavlönade går mot rött

VÄNDNING. Höginkomsttagarna ratar Fredrik Reinfeldt och moderaterna och går till socialdemokraterna. De har, kan man tänka, insett att låga skatter inte är det viktigaste på jorden. Viktigare är en fungerande allmän välfärd med barn- och äldreomsorg.

Piteå2006-03-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Temos februarimätning visar att väljarstödet för moderaterna minskar och att de borgerligas försprång till regeringen och stödpartierna minskar. I den undersökningen backar moderaterna med 2,5 procent från januarimätningen och får 28,4 procent. Jämfört med toppnoteringen i september förra året är det ett tapp på 4,1 procent. Partiet har förlorat väljarstöd varje vecka som mätningen pågått och nedgången är säkerställd.

Enligt analys i Dagens Nyheter är det främst bland höginkomsthushåll och bland manliga väljare som stödet för moderaterna minskar. Vilket parti är det då som får dessa väljares sympatier? Jo, det är, enligt samma tidning, socialdemokraterna som i februarimätningen ökar med 2 procent till 36,3 procent. Under samma period som huvudmotståndarna moderaterna tappat 4,1 procent har socialdemokraterna ökat med lika mycket eller 4,2 procent. Ökningen är säkerställd och det förstärkta stödet kommer främst från höginkomsttagare, från män och från kvinnor över 45 år. Dessutom har soffliggarna börjat resa sig upp och bland dem har socialdemokraterna många presumtiva väljare.



Den här bilden stämmer inte riktigt överens med den gängse synen på samhällsgrupper och partival. Den att rika eller hushåll med höga inkomster genomgående väljer borgerligt och då helst moderaterna. Ensamstående och par med höga inkomster har också ofta investerat i en hög utbildning som det tagit både tid och pengar att uppnå. För att få möjlighet att utöva sitt yrke och få lyfta de löner som yrket ger, krävs att det också finns en väl utbyggd barnomsorg och äldreomsorg.

Det här gäller särskilt kvinnorna. En god bit på väg mot jämställdhet har vi kommit, men det är fortfarande hustrur, mammor och döttrar som har huvudansvaret för hemmet, barnen och gamla föräldrar. Utan den generella välfärden med dagis, hemtjänst, nattpatruller och äldreboenden skulle kvinnorna i hög grad få avstå från
yrkesarbete, alternativt anställa personal och det blir dyrt, även om de anställda saknar formell utbildning för sitt jobb, jämfört med vad man får ut av skatten i form av allmän välfärd.



En annan väsentlig faktor, ur ekonomisk synpunkt, som ganska säkert lockat sympatisörer att lämna moderaterna och gå till socialdemokraterna är ersättningen i såväl a-kassan som sjuk- och föräldraförsäkringen. Moderaterna propagerar för sänkning, socialdemokraterna lovar höjning av ersättningsnivåerna. Inte ens högutbildades anställning är garanterad och om jobbet försvinner är det oerhört viktigt att i en övergångsperiod kunna luta sig mot en hygglig a-kasseersättning. Med den föreslagna höjningen kommer betydligt fler att få ut 80 procent av sin lön om de blir arbetslösa.

Socialdemokraternas beslut att höja taket i sjuk- och föräldraförsäkringen från 24 800 kronor till 33 100 kronor talar också det till den här gruppen. Där taket i dag ligger får höginkomsttagarna inte ut de procent av lönen som försäkringen ska ge. Höjningen kommer också att slå undan främsta argumentet för männen att stanna hemma, nämligen den stora ekonomiska förlusten.



Att höginkomsttagarna får ut mer av den skatt de betalar in får givetvis inte försämra för dem med lägre inkomst, de långtidsarbetslösa och sjukskrivna. Den generella välfärden ska, precis som namnet säger, omfatta alla.



Läs mer om