Hjärtinfarkt på olika villkor
MEDICIN. Tv-serien "Om ett hjärta" kritiserades för ett förlegat tema. Kvinnor med hjärtproblem fick inte längre sämre vård än män. Och det var ju skönt. Ända tills Hjärt-Lungfonden kom med med sin rapport, som visar att kvinnor ganska säkert dör en förtidig död i underbehandlad hjärtinfarkt.
Närmare 90 procent av kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt får sämre behandling än männen, konstaterar Hjärt-Lungfonden i en ny rapport.
Foto: Junge, Heiko
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken, men den som drabbas av akut hjärtinfarkt har betydligt större chans att överleva nu än för bara fem, tio år sedan. Örebro och Kalmar har högsta dödligheten, Uppsala och Västerbotten den lägsta.
Norrbotten ligger på den bättre halvan sett till kvinnor och nästan på decimalen i nivå med Uppsala. När det gäller män och hjärtdöd hamnar Norrbotten i bottenskiktet, trea från slutet.
Västerbotten är det landsting som lyckats bäst med att totalt sänka dödligheten i hjärtinfarkt. Till stor del ett resultat av det så kallade Monica-projektet får man förmoda. Ett projekt som går ut på att visa människor vägen till ett hälsosammare liv. Fimpa, äta mindre fett och mer frukt och grönt och så motionera.
Norrbotten har ett hyggligt resultat på kvinnosidan, men avgjort sämre på den manliga. Vad det beror på är ovisst. Männen får mer medicinsk behandling än kvinnorna, men är möjligen mindre benägna att förändra sin livsstil.
Uppenbarligen finns det åtskilligt att göra för att minska dödligheten i hjärtinfarkt och stroke både för män och kvinnor. På kvinnosidan må det främst vara satsningar på bättre diagnoser och bättre medicinsk behandling som ska ge döden en match.
Hjärt-Lungfondens rapport, presenterad på torsdagen, visar att nästan 90 procent av kvinnor med hjärtinfarkt är underbehandlade. Det får alltså mindre än männen av den medicinska behandling som, enligt vetenskapliga studier, ska öka chansen att överleva och tillfriskna. Varför denna skillnad?
Läkarexpertis som kommenterade rapporten ville i alla fall inte gå med på att kvinnor behandlas sämre för att de är kvinnor. Det handlar om andra saker. I slutändan att läkarna helt enkelt inte vet bättre. De förstår sig inte på patienten som sitter/ligger framför dem, för hon är inte man.
I läroböckerna är mannen norm och det som inte passar in i normen försvårar diagnos och saknar given behandling. Således handlar det inte om könsdiskriminering från doktorns sida. Det handlar om okunskap. Att få det klarlagt är bra, för då går det i alla fall att göra någonting konkret åt saken.
SVBK (sveda-, värk- och brännkärring) blev först på 80-talet med tvekan accepterat som sjukdom. Det var ju bara kvinnor som drabbades. Nu finns kriterier för att ställa diagnosen och behandlingar som kan hjälpa. Även män kan numera få sjukdomen som inte längre kallas SVBK utan fibromyalgi.
"Vi har inget svar på frågan varför kvinnor underbehandlas. Men vi kan konstatera att forskningen är mycket eftersatt och kunskapsnivån är oroväckande låg kring kvinnor och hjärt-kärlsjukdom", säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Kvinnor kanske inte ska ha lika mycket behandling som män, de kanske rent av ska ha en annan. Åtminstone delvis. Hjärt-Lungfonden har som mål att samla in fem miljoner kronor för att finansiera två forskartjänster under två år, med uppdrag att uteslutande studera kvinnors hjärtan, sjukdomssymptom och lämplig behandling. Folkpartiet som brinner för forskning och utbildning bör väl känna för att slå ett slag för kvinnohjärtan.
Kvinnor är som eljest. Bara kvinnor dör av brustet hjärta. Vackert, men livsfarligt.