Den svenska åkerinäring är satt under stark konkurrens, dels från nationella konkurrenter men också från internationella konkurrenter som utför så kallade cabotagetransporter. Med cabotagetransporter avses när ett transportföretag under en begränsad period utför inrikes transporter för annans räkning i en medlemsstat där företaget inte är etablerat. Transportföretag från alla EU- och EES-länder har rätt att utföra cabotagetransporter i Sverige och vice versa. Ett transportföretag som kommer med last i internationell trafik har rätt att utföra upp till tre cabotagetransporter inom sju dagar efter sista lossningen av det internationella godset.
Svensk åkerinäring har uppmärksammat att problemet med cabotage i Sverige är att polisen inte kontrollerar om utländska åkerier utför transporterna på ett lagligt sätt. Detta trots att EU-förordningen anger vilka dokument som föraren ska kunna visa upp för att visa om det handlar om en cabotagetransport eller inte. Detta innebär att utländska åkeriföretag kan utföra fler cabotagetransporter än tillåtet och att dessa kan utföras utan att gällande lagstiftning följs. Detta sätter konkurrensen ur spel.
Undersökningar som Lunds tekniska högskola genomfört visar att cabotagetransporterna i Sverige är mycket omfattande och att betydligt fler transporter genomförs än vad som är tillåtet. De otillåtna cabotagetransporterna utgör därmed ett påtagligt hot mot den svenska åkerinäringen och det finns därför all anledning att skärpa kontrollen av de utländska cabotagetransporterna.
Visst ska den svenska åkerinäringen vara konkurrensutsatt som all annan näringsverksamhet. Men just åkerinäringen är utsatt för en starkt snedvriden konkurrens som uppstår som en effekt av de olagliga cabotagetransporter. Konkurrens är av godo om den sker på lika villkor. Skulle svensk åkerinäring slås ut är risken stor att miljöpåverkan skulle öka. En annan icke önskvärd effekt skulle mest troligt bli försämrade villkor för de förare som utför transporterna.
Den oro som åkerinäringen ger uttryck för måste tas på största allvar. Det är bra att Sven-Erik Bucht sätter fingret på problemen och gör vad han kan för att tillsynen av den utländska cabotagetrafiken ska effektiviseras. Det är bara att hoppas på att ansvarig minister också tar till sig problemen och agerar skyndsamt.