Här fattas inte jobb, bara pengar

Piteå2009-06-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bristande efterfrågan har framkallat en våg av varsel och uppsägningar inom det privata näringslivet, främst inom industrin. Inom det offentliga näringslivet står man med fulla orderböcker. Barn är i samma behov av omsorg och skolgång som före finansiella krisen, människor fortsätter att åldras och bli dementa och sjukdomar snarare ökar än minskar. Ändå måste kommuner och landsting varsla och säga upp personal. Det råder ebb i kassan och regeringen Reinfeldt skickar inga extrapengar.

Till kommuner som lever under budgethelvetet hör Jokkmokk. I söndags varslade kommunen 22 anställda inom äldre- och handikappomsorgen. Två demensboenden stängs. Så många uppsägningar får stort genomslag i en liten kommun som Jokkmokk.
Det här är bara början säger socialnämndens ordförande Kurt-Lennart Mickelsson (C). Nästa år blir det ännu värre. Det blir det för många. Den budget kommuner och landsting lade fast i juni ifjol, spricker med 44 miljarder kronor, visar LO-Tidningens genomgång. Regeringens sju miljarder försvinner i ett mörkt hål. Eller rättare sagt till storstadsområdenas folkrika kommuner. Pengarna delas lika per invånare, oavsett behov. Rika, lågskattekommunen Dandedryd får väsentligt mer än glest befolkade, fattiga högskattekommunen Jokkmokk. För fattiga glesbygdskommuner och landsting gäller det att lägga sparpaket på sparpaket.

Försämringen av a-kassan för deltidare motiverades med att utbudet av arbetskraft behövde ökas och att det var bättre att jobba heltid än deltid. I sparnitens tecken omvandlas nu heltider till deltider. Kökspersonalen på Sunderby sjukhus hör till dem som uppmanats gå från heltid till deltid. Det gäller inom fler landsting. Och nu med försämrade a-kassevillkor för deltidsarbete.
Finansminister Anders Borg har i en intervju i Veckans Affärer sagt att ideologi har man ingen nytta av i kristider. Vissa ideologier gör aldrig någon nytta.
Läs mer om