Det är en strålande glad Hannah Bergstedt som jag möter i riksdagshusets fik. Det är dagen efter riksdagens högtidliga öppnande och Hannah sprudlar av energi inför det nya riksdagsåret. Speciellt spännande tycker Hannah att det är med det nya uppdrag som hon fick under våren och som hon nu verkligen ska ge sig i kast med. Hannah fick nämligen förtroendet att bli Socialdemokraternas vice gruppledare i skatteutskottet.
När jag frågar Hannah vad som är så spännande med det nya uppdraget i skatteutskottet svarar hon efter att ha tänkt till ett tag: "Det måste nog vara att få vara med om utmaningen att få jobba ihop en ny grupp och jobba ihop ett bra team av oss som sitter i skatteutskottet. Skattepolitiken är ju ett mycket viktigt område. Skatterna är förutsättningen för vår välfärd. Utan ett skatteuttag blir det ingen gemensam välfärd." Sedan fortsätter hon: "Sedan är det naturligtvis också spännande att börja med ett nytt politikområde. Skattepolitiken har ju inte varit mitt huvudområde tidigare så mycket handlar nu om att lära mig de nya frågorna från grunden och bygga upp en fördjupad kompetens inom skattepolitikens områden. Självklart handlar det också om att bygga upp ett nytt kontaktnät på det här området och det är alltid en utmaning."
För en riksdagsledamot handlar arbetet mycket om att bevaka frågorna inom det egna ansvarsområdet, men det gäller också att bevaka alla de frågor som har betydelse för den egna valkretsen. Mycket av det arbetet delar man upp mellan sig på riksdagsbänken, det vill säga bland partikamraterna från samma län. Hannah tänker under det här riksdagsåret att prioritera att lyfta fram vad som behövs i form av infrastruktur för att länet ska rida på den utvecklingsvåg man befinner sig i. Hannah konstaterar att regeringen fått upp ögonen för tillväxtlänet Norrbotten, men att man inte riktigt förstår att om Norrbotten ska kunna utvecklas optimalt så måste man också ge länet förutsättningar och redskap för detta. Hannah kommer därför att försöka pressa fram regionala investeringar som är viktiga för Norrbotten i ett långsiktigt regionalt utvecklingsperspektiv.
Hannah Bergstedt poängterar i samma andetag att om Norrbotten ska kunna vara en plats där människor vill bo och verka måste länet bli en plats för alla. För det krävs ett brett utbud såväl vad gäller jobb, kultur, fritid som andra livsbetingelser. Människor ska också kunna leva det liv de vill leva utan att hindras eller begränsas av sin omgivning. Därför är mångfaldsfrågorna särskilt viktiga i ett län som Norrbotten. Hannah menar också att det krävs ett särskilt fokus på hur man ska få kvinnor att stanna kvar i länet, för där kvinnorna väljer att bo kommer också familjer att växa fram. "Människorna är vår största naturtillgång i länet", säger Hannah och fortsätter: "Därför måste värna om alla människor och se till att alla känner att de får det livsutrymme de behöver."
När jag frågar Hannah om vilken hennes viktigaste funktion som riksdagsledamot från Norrbotten är svarar hon utan att blinka: "Mitt viktigaste uppdrag är att föra fram vilka utmaningar som finns för oss i Norrbotten och föra fram vad som krävs för att vi ska klara av dessa utmaningar. Samtidigt är det viktigt för mig att ta upp diskussionen kring vad vi själva behöver göra på hemmaplan för att möta dessa utmaningar på bästa sätt."
Makt är något som brukar vara centralt för politiker. Mona Sahlin brukar säga att hon inte litar på politiker som säger att de inte söker makt eftersom makt ger möjligheter att påverka. Utifrån detta frågar jag Hannah hur hon kan påverka och vilken makt hon har. Hannah tänker efter en stund innan hon svarar: "Många tänker sig nog att den ultimata makten finns någonstans. Den bilden delar jag inte. De verkliga möjligheterna att påverka finns i det informella samtalet, oavsett om det är i samtalet med en medborgare ute på Storgatan i Piteå eller om det är med kollegor i skatteutskottet eller i riksdagsgruppen."
Hannah har nu hunnit sitta i riksdagen ett tag och därför är det naturligt att fråga henne hur hon trivs med uppdraget och vad som är roligast med att vara riksdagsledamot. Svaret blir kanske inte riktigt det man väntat sig, men Hannah har en klar poäng i det hon säger. Svaret blir nämligen: "Det absolut roligaste med riksdagsuppdraget är att jag får så många möjligheter att träffa människor och därigenom få en inblick i så många människors verklighet. Det kan röra sig om allt från arbetslösa till ambassadörer. Alla dessa inblickar i deras verkligheter gör allt än mer nyanserat än vad jag föreställde mig tidigare. Självklart är det också så att ett av de roligaste inslagen i riksdagsarbetet är att få vara med och utarbeta partiets framtidsplaner. Det är politik när den är som roligast."
Där får vi lämna Hannah för den här gången, men vi återkommer med en andra artikel längre fram där fokus ligger på Socialdemokraternas framtidsuppdrag. Men först ska vi hinna möta alla de fem andra S-riksdagsledamöterna en första gång.