Han kom, sågs och segrade

LO-kongressen. Statsminister Stefan Löfven höll ett engagerat tal för EU under LO-kongressen i Stockholm Folkets hus.

LO-kongressen. Statsminister Stefan Löfven höll ett engagerat tal för EU under LO-kongressen i Stockholm Folkets hus.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Piteå2016-06-20 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

År 47 före Kristus påstås den romerske kejsaren Julius Caesar ha sagt ”Veni, vidi, vici” (Jag kom, jag såg, jag segrade”) efter en framgång på slagfälten.

Ungefär så kan det även ha känts för statsminister Stefan Löfven efter måndagens framträdande på LO-kongressen i Stockholm.

Han är populär bland industriarbetare, kommunalare, handelsanställda och andra LO-medlemmar. Sedan åren i IF Metall känner han den fackliga miljön. I kongresslokalen fanns i princip bara gamla kamrater. Det märktes i mottagandet. Han fick stående ovationer både före och efter sitt tal, liksom många och varma applåder under anförandet. Det starkaste bifallet fick Löfven när drog upp en klar rågång till Sverigedemokraternas ”högerträsk”.

Det viktigaste budskapet i Löfvens tal handlade dock om Europapolitiken, den stundande folkomröstningen i Storbritannien och hur ett eventuellt Brexit kommer att påverka Sverige.

”Det blir ingen kollaps. Men det blir en ny politisk verklighet i Europa. Regeringen förbereder sig för den situationen”, meddelade Löfven.

Löfven var dessutom glasklar om att han inte önskar något ”Swexit”, en tanke som vädrats av både Europaparlamentarikern Malin Björck (V) och SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

”Det vore korkat. Behovet av europeiskt samarbete har aldrig varit större”, sa Löfven .

Han pekade på att klimatet, säkerheten, utrikeshandeln, tillväxten, jobben och en rad andra frågor är betjänta av att det finns ett fungerande samarbete mellan de europeiska nationerna.

Det betyder inte att Löfven är okritisk till EU. Ännu en gång upprepade han vikten av att den europeiska unionen – det vill säga alla 28 medlemsländer – tar ett gemensamt ansvar för asylmottagandet. Vidare pläderade han engagerat för ”byggandet av ett socialt Europa”. Till exempel vill han att EU tar ställning för ett nytt utstationeringsdirektiv som slår fast principen om lika lön för lika arbete ska gälla alla som jobbar i samma land.

”Vi är inte i mål ännu. Men vi känner att vi har stöd för våra tankar i EU-kommissionen”, sa Löfven.

Klart och tydligt är att Löfven inte tänker använda EU och skallet på Bryssel som en bricka i det inrikespolitiska spelet som vissa andra europeiska regeringschefer. Klivet från IF Metall till rollen som Sveriges statsminister har inte förändrat Löfvens uppfattning. Han är en Europavän som ser att ett litet och exportberoende som Sverige tjänar på handeln och utbytet med EU-länderna. Det är en position som kanske inte ger några snabba klipp i opinionsmätningarna för Löfven och hans parti. Men det är en linje som är till nytta för både LO:s medlemmar och Sverige som helhet.

Sverige har inget att vinna på att EU faller samman och att snävt nationalistiska strömningar får mer vind i seglen.

EU är Sveriges viktigaste exportmarknad. Enbart exporten till Storbritannien har enorm betydelse för svenska jobb. Enligt Kommerskollegium understödjer Sveriges export till Storbritannien 66 000 sysselsatta i Sverige. Det säger något om farorna med Brexit och ett sönderfall i de europeiska strukturerna.

Läs mer om