Hägglunds problem fortsätter
riksting. I dag öppnar kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund partiets riksting i Norrköping. Det är ett något sargat parti som samlas. I och för sig är det inget fel på självförtroendet, man sitter ju i en regering, men opinionssiffrorna är dystra. Lika ofta under fyraprocentsspärren till riksdagen som över.
Dystert. I dag, torsdag, öppnar Göran Hägglund kristdemokraternas riksting i Norrköping. Ett parti i kris som försöker hitta tillbaka till väljarna, men det ser dystert ut.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Fastighetsägarna har redan börjat mullra över detta misslyckande.
Lägg därtill velandet om vilket ben man ska stå på när det gäller samkönade äktenskap. Vissa kristdemokrater är positiva, andra svårt emot och Göran Hägglund står mitt emellan, men det gäller ju att synas så inför rikstinget öppnar Hägglund för svenska nya kärnkraftverk.
Knappast en fråga som lyfter partiet. Den är dessutom sedan länge ockuperade av folkpartiet.
Kristdemokraterna gjorde ett uselt riksdagsval 2006 och har inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Allt mer utgör man en belastning för de borgerliga väljare som fortfarande hoppas på en alliansseger efter 2010. Om kd ramlar under fyraprocentsspärren kan Reinfeldt hälsa hem som statsminister.
Efter sommaren har det gått två år sedan regeringen Reinfeldt tillträdde. Då var det jubel och gamman. Nu är verkligheten en helt annan och dystrare. Högeralliansen ligger långt efter oppositionen i alla opinionsmätningar och kristdemokraterna tävlar med Sverigedemokraterna vilket parti som ligger över eller under fyraprocentsspärren.
Även vad gäller delar delar av politiken har Sverigedemokraterna tagit sig in på kristdemokraternas domäner genom att säga nej till samkönade äktenskap, slå vakt om kärnfamiljen och genom att ställa upp för landets äldre, som tidigare varit en viktig fråga för just kristdemokraterna men som nu mer eller mindre tappats bort i alliansregeringens kompromissande.
Statsvetarprofessorn, och valexperten, Sören Holmberg ser också i andanom ett parti i upplösning och ett parti som går i otakt med människors uppfattningar i moral- och familjefrågor liksom könsneutrala äktenskap. Då förlorar man i förtroende. Väljarna är inte dumma.
Dessutom må sägas att Mats Odell knappast varit lyckad som minister med sina tafatta försök att sälja ut de välmående statliga företagen.
Han ses mest som en person som vill förskingra gemensamma tillgångar och som är allmänt okunnig i de uppgifter han har att förvalta i regeringen. Allt medan Göran Hägglund tiger still. Maria Larsson har heller inte rosat den politiska marknaden. Nog för att det tycks en hel del om äldrevård och sjukvård, men föga händer.
Slagord och rubriker tenderar att ta över innehållet i kristdemokraternas politik, och partiet riskerar bli ett sänke in bland allianspartierna. Det finns föga som tyder på att en snabb vändning ska komma. Inte ens rikstinget lär bli en vändpunkt.
För Göran Hägglund och alliansen står hoppet till den stora framtida vändpunkten, då medborgarna äntligen förstår sitt bästa, det vill säga att de lyckliggjorts av högeralliansens jakt på sjukskrivna, en försämrade a-kassa och en fastighetsskatt som fortsätter att drabba alla dem som inte bor i miljonvillor.
Göran Hägglund är säkert en trevlig karl, men det politiska handlaget är det lite si och så med. Kristdemokraterna befinner sig i en självförvållad kris, som de kan få svårt att ta sig ur.