Grundlösa insinuationer kränker vårdpersonalen

Piteå2006-05-24 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Piteå-Tidningen politiska redaktör Birgitta Pettersson (BP) skrev den 18 maj 2006 en ledare med titeln "Bravo, Sunderbyn!" med anledning av publiceringen av Cancerfondsrapporten 2006. Jag (JS) finner skäl att granska vad BP skriver. Den som är intresserad kan ta del av fakta på Internet: www.cancerfonden.se

1. BP: "Sett till både män och kvinnor är tjocktarmscancer den enskilt vanligaste cancersjukdomen och det är här Sunderby sjukhus utmärker sig på ett positivt sätt."

1. JS: Det framgår klart av rapporten att den vanligaste cancerformen hos män är prostatacancer, tjocktarmscancer kommer på fjärde och ändtarmscancer (rektalcancer) på sjätte plats. Hos kvinnor är bröstcancer vanligast och tjocktarmscancer nummer två. Ändtarmscancer kommer på sjunde plats. Innantilläsning är vansklig.

För övrigt förväxlar BP ändtarmscancer, vilket är det exempel rapporten behandlar, med tjocktarmscancer, vilket är en helt annan cancerform, som därför behandlas på med andra metoder.

2. BP: "Sverige ligger i världstopp när det gäller behandling av tjocktarmscancer och bland sjukhusen i Sverige tillhör Sunderbyn de ledande på området."

2. JS: Sunderby sjukhus har ingen dödlighet inom 30 dagar efter operation för ändtarmscancer (alltså inte tjocktarmscancer) vilket är mycket bra. Behandlingsresultatet vad gäller långtidsöverlevnad är också bra men inte bäst i landet. BP:s påstående är vilseledande.

3. BP: "Verksamhetschefen Michael Dahlberg för allmänkirurgin i Sunderbyn, sitter med i styrgruppen för svenska cancerregistret."

3. JS: Styrgruppen som Dahlberg är med i gäller Svenska Rektalcancerregistret, vilket gäller enbart ändtarmscancer och inte den sjukdom som BP diskuterar (tjocktarmscancer). Att dr Dahlberg bedriver en mycket kompetent cancervård i Sunderbyn finns ingen anledning att ifrågasätta . Uppgiften om Dahlbergs funktion i Cancerregistret är felaktig.

4. BP: "Drömmen om närsjukhuset, som klarar allt, lever i den ofta inflammerade vårddebatten"

4. JS: Planerad behandling av rektalcancer är högspecialiserad och sedan många år centraliserad och har ingenting med akutkirurgi i Piteå att göra.

5. BP: "Cancerteamet i Sunderbyn har för övrigt också fått pris som Årets Sjukhus när det gäller att förbättra vården för bröstcancerpatienter".

5. JS: Hedrande för Norrbotten, men BP nämner av någon anledning inte att detta är ett annat team i Sunderbyn än de som behandlar tarmcancer.

6. BP: "Att sjukhusen samarbetar effektivt och rationellt utnyttjar alla till buds stående resurser är en bön att stilla bedja upp. Så sker inte alltid. Vid sjukhuset i Piteå kan patienten få köa i tre månader för att göra en koloscopi (tarmröntgen) medan väntetiden i Sunderbyn i princip är noll."

6. JS: För det första är coloscopi inte en röntgenundersökning utan en undersökning med böjligt fiberscop som förs in i tarmen. För det andra finns sedan flera år en länschef med övergripande helhetsansvar för handläggningen av kirurgiska cancersjukdomar (även i Piteå), nämligen den av BP lovordade dr Michael Dahlberg i Sunderbyn. För det tredje stämmer inte BP:s uppgifter om kötid för coloscopi för patienter med misstänkt cancer med verkligheten. Väntetider som i princip är noll förekommer inte. Vad som menas med uttrycket "en bön att stilla bedja upp" förstår jag inte.



BP:s grundlösa insinuationer är kränkande för personalen på Piteå älvdals sjukhus. Naturligtvis bör god vård på Sunderbyn framhävas, men då på korrekta grunder. Om BP:s medicinska okunskap och slarviga hantering av fakta är representativ för den socialdemokratiska landstingsfullmäktigegruppen är det illa ställt. Inför valet vill hon tydligen flytta fokus från ansvaret för nedläggningen av Piteå älvdals sjukhus som fullvärdigt akutsjukhus genom att framhäva Sunderby sjukhus och ge sken av att cancerdiagnostiken på Piteå älvdals sjukhus har brister . Genom att skriva en ledare full av faktafel har hon helt förverkat mitt förtroende. Olika åsikter respekterar jag, men inte argumentation med direkt falska eller förvrängda fakta.

Läs mer om