Jag ska börja med ett erkännande. Jag börjar bli dödligt trött på gnället från arbetsgivarorganisationerna inom restaurangbranschen. Om man lyssnar till dess företrädare när de är ute i media så är det en bransch som verkar sakna förutsättningar att klara sig själv utan subventioner och stöd. Allt verkar vara eländes elände, och ingen ljusning verkar finnas vid horisonten.
På något sätt påminner detta om när klimatet i Norrbotten var som sämst. Det gick resa på resa till "makthavarna" i Stockholm för att beklaga sig och vädja om stöd så att sista lampan inte skulle släckas. Beskrivningarna av Norrbottens förutsättningar blev allt mer nattsvarta för varje delegation som tog sig för att åka söderut för att skrika på hjälp.
Tack och lov har mentaliteten i Norrbotten förändrats sedan den mörkertid som sjuttio- och åttiotalet utgjorde. Nu har de norrbottniska makthavarna lämnat offermentaliteten bakom sig och i stället har man börjat se vilka möjligheter och tillgångar som Norrbotten har, och i vilken grad vi här uppe bidrar till hela landets välstånd.
Men när det gäller restaurangbranschens arbetsgivarföreträdare har man inte kommit fram till detta mentala utvecklingssteg. Nej man är fortfarande kvar i gnäll- och skrikfållan trots att den borgerliga regeringen sett till att förbättra marginalerna för stora delar av restaurangbranschen med tretton procentenheter genom sänkningen av restaurangmomsen, pengar som många företag har låtit gå direkt ner i den egna penningpungen i stället för, som tänkt var, sänka utpriserna på restaurangerna för att öka efterfrågan på restaurangmat.
Nu kommer restaurangarbetsgivarna med nästa utspel, för att som man säger kunna anställa fler unga i restaurangbranschen. Detta genom att införa någon form av introduktionslöner för ungdomar som ska ligga på sjuttiofem procent av dagens redan mycket låga ingångslöner.
Hade detta utspel kommit i en tid när den sänkta restaurangmomsen lett till sänkta konsumentpriser och detta gett stora nyanställningar i branschen hade det kanske kunnat vara trovärdigt, men nu klingar allt mest bara falskt. För vem tror nu på att det skulle finnas utrymme att anställa fler om inte efterfrågan ökar? Inte anställer man ungdomar "bara för sin godhets skull". Risken är stor att detta i stället skulle innebära ytterligare press nedåt på löneläget inom restaurangsektorn. Det är ju inte precis så att restaurangsektorn lider av något underskott av yngre medarbetare, problemet ligger snarare i en brist på kvalificerad och erfaren personal.
Om man jämför januari månad 2012 med januari 2011 så har försäljningen inom restaurangsektorn ökat med 4,1 procent. Det är en klart godkänd siffra. Detta tillsammans med de ökade marginaler som restaurangmomssänkningen medfört så borde det finnas ett utrymme för nyanställningar, utan att man pressar ner lönerna genom introduktionslöner för ungdomar.
Hotell- och restaurangfacket har så rätt när man i ett pressmeddelande skriver: "Det är dags för arbetsgivarna att sluta klaga och börja anställa". Annars är risken stor att restaurangarbetsgivarna börjar uppfattas som norrbottningarna gjorde förr när man bara klagade och var negativa, nämligen som gökungar i boet som bara sitter och gapar i passiv väntan på att bli gödda.