Godtycket bara fortsätter

SJUKFÖRSÄKRINGEN Förändringarna i sjukförsäkringen visar sig nu på allvar. Tiotusentals människor blir utförsäkrade. Försäkringskassans "experter" tycks ge olika bedömningar vad gäller människors sjukdomsbild. Kan de jobba, eller kan de inte? Helst det förra. Det handlar inte längre om sjukdom i sjukförsäkringen utan istället människors arbetsförmåga trots svåra sjukdomar.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) har svårt att övertyga om det goda i de förändringar som regeringen gjort i sjukförsäkringen.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) har svårt att övertyga om det goda i de förändringar som regeringen gjort i sjukförsäkringen.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Piteå2010-06-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Frågan är också vilken arbetsgivare som vill anställa en svårt sjuk person när det finns friska och välutbildade ungdomar som inget hellre vill att komma ut på den arbetsmarknad, där i dag nära tio procent är arbetslösa.
En majoritet av dem som berörs av Försäkringskassans hårdnande regelverk är kvinnor. Många har arbetat i offentlig sektor. I typiska kvinnojobb, där förslitningsskador är stora inom anställda inom vård och omsorg.

Enligt alliansregeringen ska de som inte kan återvända till ett arbete få någon form av ekonomiskt ersättning, men inte från Försäkringskassan. Det har gått trögt i portgången. Människor har blivit lovade en bra ersättning, men dels fått vänta i veckor, dels fått en klart sämre ersättning än från sjukförsäkringen.
Att förändringarna i sjukförsäkringen beror på regeringens beslut undviker socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) förstås att berätta. Så är det med en högerregering som smygvägen vill rasera de trygghetssystem som byggts upp under decennier. Lägg därtill en Försäkringskassa som aldrig fått så många JO-anmälningar som under förra året på grund av deras sätt att bemöta sin kunder.
Bara en bild av många hur det kan gå till när Försäkringskassan fattar sina beslut. Det ger en också bild av hur människor inte lyssnas till, och en bild av hur det kan gå när kassans egenmäktiga sjukbedömningar görs.

Flera svårt cancersjuka har efter de skärpta reglerna för sjukförsäkringen, som regeringen beslutat om, förlorat sin sjukersättning. Kassans egna läkare, som inte ens träffar de sjuka, fattar medicinska beslut på en höft. Litar inte på sjukintyg. Även om dessa kommer från mer än en läkare.
För de drabbade ökar otryggheten och rädslan för att hamna i ett utanförskap. Det utanförskap som Fredrik Reinfeldt så starkt skulle bekämpa har vuxit under de år han varit statsminister.
Enligt Försäkringskassan bedömning är dessutom många cancersjuka, som går under cellgiftsbehandling, arbetsföra och ska därför kunna söka jobb över hela landet. Jobb som inte finns. Om inte förlorar man sin sjukersättning. Då är det socialbidrag, eller försörjningsstöd som det i dag heter, som gäller.

Vad är det för samhälle högerregeringen håller på att skapa? Någon rehabilitering säger sig många drabbade inte se skymten av. Ändå påstår regeringen att det ska finnas en så kallad rehabiliteringskedja.
Fakta är att efter direktiv från alliansregeringen har Försäkringskassan skärpt synen på människors sjukfrånvaro. Generellt har ett misstänkliggörande av den sjukskrivne satts i system de senaste åren.

Sjukdomar eller olyckor drabbar oss alla någon gång i livet.
Individuellt och olika hårt. Då behöver vi stöd och hjälp, inte ifrågasättanden och misstänkliggöranden.
Ena dagen kan Fredrik Reinfeldt tala med empati om de svaga i samhället, om delaktighet och att ge alla människor en identitet och en framtid. Utanförskapet ska bort. Nästa dag drar han åt tumskruvarna på dem som saknar både delaktighet och framtid.
Läs mer om